Så sent som i lördags fångades årets hittills största abborre av ingen mindre än specimenmetaren Vicktor Hallensjö från Linköping. Det blev en långdragen satsning i Rögle dammar med dålig sömn och långt mellan huggen men till slut satt drömfisken där. " />
Annons
11 dygns väntan gav årets största abborre | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Mathias Arnham
Det tog hela elva dygn innan den här pjäsen bet över Vicktors rigg. Foto: Vicktor Hallensjö.
11 dygns väntan gav årets största abborre

Så sent som i lördags fångades årets hittills största abborre av ingen mindre än specimenmetaren Vicktor Hallensjö från Linköping. Det blev en långdragen satsning i Rögle dammar med dålig sömn och långt mellan huggen men till slut satt drömfisken där.

Vicktor Hallensjö från Linköping har en av landets fetaste PB-listor. Under åren har han skämt bort oss andra sportfiskare med bilder på fantastiska fångster. Nu är det dags igen. Under förra veckans satsning i Rögle dammar drog han tillslut årets hittills tyngsta abborre. Men resan fram till det avgörande hugget var långdragen, hela elva dygn lång.

– Jag satsade först sex dagar i början av mars, men det ville sig inte. Så det fick bli ytterligare en resa. Den här gången gick det vägen, men det satt långt inne. Och det var först efter femte dagen den till slut låg i håven, berättar Vicktor för Tommi Meriläinen på Swedish Anglers.

…efter fem dygn med regn, stormbyar och svår sömn satt slutligen målfisken.

Vädret var för hårt för att sätta upp tältet så Vicktor fick tillägna de kommande dygnen i bilen men efter fem dygn med regn, stormbyar och svår sömn satt slutligen målfisken.

– Jag körde igång vid sexrycket som vanligt. Använde feeder med krillkung, blandat med maggots och boosterolja. Jag hade fått en del mindre fiskar under veckan, så jag litade på taktiken. Det gällde bara att pricka rätt tidpunkt. Men just den här dagen hade jag metat i tio timmar utan ett pet. Vid åttatiden på kvällen kastade jag om ett av spöna, men innan jag hade hunnit spänna linan så fick jag ett rejält hugg. Jag tänkte gädda eftersom den tog i droppet. Tyngden i andra änden pekade på det. Men när jag såg fisken så insåg jag att det var en gigantisk abborre. En riktig gris. Givetvis blev landningen onödigt dramatisk med lite strul med andra spöet, men det gick ändå vägen. Kvällarna och skymningen har varit den heta tiden. Nappen när dom väl bestämt sig för att äta har varit rejäla. Denna var inget undantag, säger Vicktor till Tommi på Swedish Anglers.

Abborren som Vicktor tog vägde in på på maffiga 2560 gram. Den var 50 centimeter lång och återutsattes direkt efter dokumentationen .

Läs hela storyn och lite till på Swedish Anglers.

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Här är en av de skarvar från Älvkarlebytrakten som analyserats. Foto: Älvkarleby Sportfiske/SLU
Skarvens föda analyserad: ”Äter jättemycket fisk”

”Jag tänker inte uppskatta antalet skarvar kring Älvkarleby/Gävle men jag tror att under häckningstiden uppgår deras föda till minst 1 ton per dygn”. Det säger Janne Olsson på Älvkarleby sportfiske.

Att skarven äter mycket fisk är naturligtvis ingen nyhet, men exakt hur deras svenska kostcirkel ser ut har varit ganska okänt. Janne Olsson på Älvkarleby Sportfiske har under flera år varnat för skarvens framfart i området, och även försökt att lära känna arten bättre.
Han har nu studerat återrapporteringen av deras skyddsjakt från år 2019 och 2020, och det handlade om 180 stycken skarvar.
– På samtliga skarvar har maginnehållet analyserats och resultatet av detta är att skarven som söker föda i Dalälven samt mynningsområdet har haft följande fiskar i magen: Strömming, Nors, Nejonögon, Smolt av Havsöring och Lax, Tånglake, Tobis, Sik, Spigg, Svartmunnad smörbult, berättar Janne Olsson.
– Varje år ställer man sig frågan. Hur mycket fisk finns det egentligen?

De testar nu att sätta ut runt 6 000 stycken 2-somriga havsöringar under hösten i stället, med förhoppningen att fågelpredationen på dessa blir mindre än utsättningen som sker på våren.
– Även hägerpopulationen är mindre nu under senhösten. Vi vet däremot lite om hur dessa havsöringar tar sig an denna höstutsättning då dessa enligt biologiska klockan skall vandra ut på våren. Vi har nu märkt den stora sorteringen med pittags, 3 000 stycken, säger Janne Olsson till Fiskejournalen.
De hoppas nu att dessa öringar så småningom ska komma sportfisket till gagn, och inte mestadels i hamna i skarvmagar.

Du kanske även gillar detta