" /> 11 miljoner till hotat ålgräs | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
En svensk-finsk satsning ska kartlägga vattenmiljön. Foto: Länsstyrelsen i Västra Götaland
11 miljoner till hotat ålgräs

Ålgräsängar – torskens och många andra arters barnkammare – blir allt mer sällsynta längs västkusten. Utvecklingen går skrämmande fort och i södra Bohuslän har närmare 80 procent försvunnit de senaste tio åren. Nu får länsstyrelsen och forskare från Göteborgs universitet 11 miljoner kronor för att tillsammans utveckla metoder för att rädda ålgräset.

Under 1990-talet var övergödningen ett stort problem i södra Bohuslän vilket bidrog till att ålgräsängarna blev färre. I takt med att övergödningen har minskat hade man därför kunnat förvänta sig att ålgräset skulle komma tillbaka, men någon sådan utveckling har forskarna inte kunnat se. Däremot har man sett att avsaknaden av ålgräs gör vattnet grumligare då sediment virvlar upp från de kala bottnarna. Det i sin tur missgynnar ålgräset.

I hopp om att vända trenden satsar nu europeiska havs- och fiskerifonden, tillsammans med Havs – och vattenmyndigheten, 11 miljoner kronor i ett fyraårigt projekt. För pengarna ska länsstyrelsen i Västra Götalands län och forskare vid Göteborgs universitet gemensamt utveckla nya metoder för att stabilisera bottnar där ålgräset försvunnit. Lyckas man är förhoppningen att vattnet blir klarare och ålgräset kommer tillbaka.

Här kan du se en kortfilm om ålgräsets betydelse för havsmiljön.

Läs mer om projektet här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta