Nu kommer en rapport som visar att minst 11 000 jobb kan skapas i landsbygden genom att miljöanpassa vattenkraften. " /> 11000 jobb kan skapas | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Förutom att naturen och biodiversiteten skulle tjäna på fria vandringsvägar, så skulle samhällsekonomin gynnas avsevärt också. Foto: Renaud Camus
11000 jobb kan skapas

Nu kommer en rapport som visar att minst 11 000 jobb kan skapas i landsbygden genom att miljöanpassa vattenkraften.
Det är Världsnaturfonden, Naturskyddsföreningen, Sportfiskarna och Älvräddarna som lägger fram rapporten som visar hur många jobb som skulle kunna skapas i norra Sverige om man bygger fiskvägar, river dammar och åtgärdar vägtrummor.
– Att miljöanpassa vattenkraften är så klart en kostnad för kraftbolagen och för staten, men det är också en investering som skapar arbeten och turism, säger Ellen Bruno, sakkunnig på vatten vid Naturskyddsföreningen.
Författarna av rapporten har räknat ut att man skulle behöva investera 900 miljoner kronor om året under 20 års tid för att återställa flöden och fiskvandringar, men att det ändå skulle löna sig i stort för samhället

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta