140 000 vill ha mer fisk i haven

De svenska namnunderskrifterna skickas nu till WWF:s internationella kampanj.

Svenskarna är liksom övriga invånare i EU oroade över situationen i haven. Över 140 000 människor har redan skrivit på WWF:s namninsamling ”Mer fisk” för en kraftfull förändring av EU:s fiskepolitik. I Sverige har 19 000 personer under sommaren bidragit till namninsamlingen.
– Namninsamlingen ”Mer fisk” är en uppmaning till EU-parlamentarikerna och fiskeministrarna att rösta mot överfiske, oansvariga bifångster av till exempel sjöfåglar, sälar, hajar – och mot dumpningen av fisk, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF, som tackar alla som skrivit på.
WWF kommer nu arbeta för att namnen skapar tryck på EUs politiker att rösta för en ny fiskepolitik som tar hänsyn till vad haven tål. Idag är upp emot 70 procent av Europas kommersiella fiskbestånd överfiskade.
– Människor vill ha hållbart fångad fisk från hållbara bestånd. Och alla vinner på mer fisk i haven, både havsmiljön och ekonomin i det framtida fisket. Nu måste trycket öka på parlamentariker och fiskeministrar från de länder som vill ha kvar ekonomiskt stöd för att fortsätta fiska som om haven fortfarande var fulla med fisk, säger Jenny Fors som arbetar med fiskepolicyfrågor på det svenska WWF-kontoret.
De svenska namnunderskrifterna skickas nu till WWF:s internationella kampanj som under oktober drivs vidare i Europa. Därefter sammanställs namninsamlingarna från alla länder som deltagit i kampanjen – och presenteras sedan för EU-parlamentets ledamöter i samband med den planerade omröstningen i november om den nya fiskeripolitiken.
Den internationella namninsamlingen finns här.

Här kan du se en film om kampanjen.

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...