Är du medlem i en fiskeklubb? Ta då chansen att rekrytera framtida medlemmar genom att hjälpa till i populära evenemanget Klassdraget. " /> 15 000 elever ska fiska – hjälp till att nå målet | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Isfiske kan bli starten på ett livslångt fiskeintresse! Foto: Erik Tikkanen
15 000 elever ska fiska – hjälp till att nå målet

Är du medlem i en fiskeklubb? Ta då chansen att rekrytera framtida medlemmar genom att hjälpa till i populära evenemanget Klassdraget.

Sportfiskarnas har nu dragit igång årets upplaga av Klassdraget, som handlar om att elever ska få fiske och friluftsliv på skolschemat. Upplägget är följande: Den lokala fiskeföreningen hjälper skolan att arrangera en friluftsdag där fiske ingår som en central del. Sportfiskarna och branschorganisationen Svensk Sportfiskehandel sponsrar med utrustning.

Varje deltagande klass får 25 kompletta metspön eller pimpelspön, samt ett digitalt pedagogiskt inspirationskompendium. Den fiskeklubb som hjälper till får dessutom 1 000 kronor i bidrag per klass.

Det bör noteras att mer än 100 000 skolbarn har deltagit i Klassdraget sedan premiären 2007, och för 2019 är målet att 15 000 elever från 600 skolklasser ska delta i arrangemanget.

Här hittar du anmälan!

Planera dina fiskedagar 2019 med hjälp av Fiskejournalen:

Fiska skiten ur 2019

 

 

 

 

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta