Yrkesfiskare får ersättning för skador på fiskeredskap och fångst. Yrkesfiskare får ersättning för skador på fiskeredskap och fångst orsakade av sälar.[/caption] " /> 15,7 miljoner i ersättning | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
15,7 miljoner i ersättning
Yrkesfiskare får ersättning för skador på fiskeredskap och fångst.

Yrkesfiskare får ersättning för skador på fiskeredskap och fångst orsakade av sälar.

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger ersättning till 14 länsstyrelser för skador orsakade av säl på fiske. Pengarna, totalt 15,7 miljoner kronor, ska gå till yrkesfiskare som fått skador på fiskeredskap och fångster, orsakade av säl.
Problemen med sälskador har ökat de senaste åren. Framförallt är det den ökande utbredning av gråsäl som ställer till bekymmer för yrkesfisket med skador på redskap och fångster.
Från och med 2012 handlägger HaV den del av viltskadeanslaget som berör skador orsakade av säl. Myndigheten fördelar anslaget till berörda länsstyrelser som i sin tur fördelar medlen till de enskilda yrkesfiskarna. 2014 gav regeringen HaV rätt att fördela 20 miljoner kronor för att förebygga skador orsakade av säl och för att ersätta inträffad sådan skada. Ersättningen beräknas på rapporterade sälskador från fiskarnas loggböcker och infiskat värde, det vill säga hur stor del av länets fiskevärde som är skadedrabbat.

– Länsstyrelsen i Norrbotten får högst ersättning med 2,3 miljoner kronor på grund av stor  sälpopulation, många yrkesfiskare och stort värde på fisket. Därefter kommer länsstyrelsen i Kalmar och Blekinge med vardera 1,9 miljoner som ett resultat av att sälen sprider sig söderöver, säger Susanne Viker, utredare på enheten för biologisk mångfald på HaV.
Grundprincipen är att sälskador helst ska förebyggas istället för att ersättas när skadorna väl har uppstått.
– Vi vill gärna fördela pengarna till förebyggande åtgärder och projekt som gör att vi kan fiska där sälen finns utan att den orsakar så stor skada på fisket. Just nu pågår flera försök med innovativa
fiskeredskap, till exempel olika typer av torskburar, säger Susanne Viker.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta