Annons
160 fiskar får sändare – ska lösa gåta åt forskarna | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Vilket skydd är bäst för en abborre som rör sig över stora områden? Det vill forskare ha svar på. Foto: Anders Lundin
160 fiskar får sändare – ska lösa gåta åt forskarna

Hur rör sig abborre, harr och öring genom livet? Just det ska nu forskare försöka ta reda på i syfte att skydda dem bättre – eftersom dagens skydd kan vara trubbiga.

Det är SLU och Länsstyrelsen i Västerbotten som denna månad sjösätter ett nytt projekt, där utgångspunkten är att ta reda på hur effektiva marina skyddsområden egentligen är.
Marina skyddade områden är viktiga för att bevara den biologiska mångfalden, men eftersom fiskarter rör sig över stora områden, både mellan sina livsfaser och över säsong, så är det oklart hur effektiva skydden är. Detta kan resultera i trubbiga föreskrifter och missriktade skötselplaner.

– Det kan göra att skyddsåtgärder som exempelvis fiskefria områden, skyddszoner eller fredningstider riskerar att bli ineffektiva om fisken befinner sig utanför det skyddade området under stora delar av sina livsfaser eller under kritiska perioder på säsongen, säger Gustav Hellström, forskare vid SLU.

Totalt ska nu 160 fiskar utrustas med akustiska sändare för att forskarna sedan ska kunna följa deras rörelser, och förhoppningen är att forskarna får kunskap om deras beteende och rörelsemönster och kan identifiera viktiga lek- och uppväxtområden.

Relaterad nyhet från din region
57 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Håll koll på vilka regler som gäller för torskfiske i Östersjön.
Bara två torskar per dag – kvoter omfattar fritidsfisket

Tidigare i veckan beslutade EU-ministrarna om fiskekvoterna för Östersjön nästa år. Det innebär också att reglerna för fritidsfisket efter torsk har fastställts.

De beslutade kvoterna innebär en bag-limit på fem torskar per fiskare och dag i västra Östersjön (område SD 22-24). Mellan 1 februari–31 mars i område SD 22-24 gäller en bag-limit på endast två torskar per fiskare och dag.
Fritidsfisket kommer med andra ord att regleras på samma sätt under 2021 som det gjordes under 2020.

Fritidsfiske av torsk i delområde 24 utanför 6 nautiska mil (NM) från baslinjen är förbjudet under 2021. Fiske av torsk är också förbjudet för fritidsfiskare i hela delområdet 25 och 26.
På Havs- och Vattenmyndighetens hemsida kan du läsa allt om vilka fiskeregler som gäller i respektive område.

Du kanske även gillar detta