Annons
160 fiskar får sändare – ska lösa gåta åt forskarna | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Vilket skydd är bäst för en abborre som rör sig över stora områden? Det vill forskare ha svar på. Foto: Anders Lundin
160 fiskar får sändare – ska lösa gåta åt forskarna

Hur rör sig abborre, harr och öring genom livet? Just det ska nu forskare försöka ta reda på i syfte att skydda dem bättre – eftersom dagens skydd kan vara trubbiga.

Det är SLU och Länsstyrelsen i Västerbotten som denna månad sjösätter ett nytt projekt, där utgångspunkten är att ta reda på hur effektiva marina skyddsområden egentligen är.
Marina skyddade områden är viktiga för att bevara den biologiska mångfalden, men eftersom fiskarter rör sig över stora områden, både mellan sina livsfaser och över säsong, så är det oklart hur effektiva skydden är. Detta kan resultera i trubbiga föreskrifter och missriktade skötselplaner.

– Det kan göra att skyddsåtgärder som exempelvis fiskefria områden, skyddszoner eller fredningstider riskerar att bli ineffektiva om fisken befinner sig utanför det skyddade området under stora delar av sina livsfaser eller under kritiska perioder på säsongen, säger Gustav Hellström, forskare vid SLU.

Totalt ska nu 160 fiskar utrustas med akustiska sändare för att forskarna sedan ska kunna följa deras rörelser, och förhoppningen är att forskarna får kunskap om deras beteende och rörelsemönster och kan identifiera viktiga lek- och uppväxtområden.

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta