Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
1652 fiskar från Mörrum 2011

Mörrumsån får nu vila tills nästa säsong. Totalt fångades 1652 fiskar denna säsong, varav 1073 återsattes. (Foto: Morgan Fihn)

Efter 190 dagars sportfiske så har nu 2011-års fiske vid Mörrums Kronolaxfiske avslutats. Fredagen den 30 september stängde platschef Percy Assarson butiken för året och kunde då räkna in 1 652 fångade fiskar under en händelserik säsong som innehöll både ljusglimtar och hotbilder mot fisket i Mörrum.
– De senaste årens försvagade uppvandring av både lax och havsöring i Mörrumsån har nu blivit en akut fråga som vi måste diskutera. Det är hög tid att de varningssignaler som vi sportfiskare sänder ut tas på allvar av myndigheter och beslutsfattare, säger Percy Assarson, platschef vid Mörrums Kronolaxfiske.
Under året har det förts en diskussion om den dåliga laxuppvandringen. Enligt Sveaskog är nedgången dock inte specifik för Mörrumsån. Även många vattendrag längs Norrlandskusten har under året sett en försämrad laxuppvandring.

Säsongen 2011 vägdes det in 579 fiskar vid Mörrum Kronolaxfiske. Därutöver återsattes 1073 stycken, totalt alltså 1 652 stycken fångade fiskar. Ett resultat som är något sämre än föregående år.
Säsongens största fisk fångade dansken Dan Pedersen den 20 maj; en lax på 18,4 kilo, som togs på fluga på Vittskövlesträckan.
Klicka här för att läsa mer om Mörrum Kronolaxfiske.
Här hittar du tidigare notiser om Mörrum.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta