Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
1652 fiskar från Mörrum 2011

Mörrumsån får nu vila tills nästa säsong. Totalt fångades 1652 fiskar denna säsong, varav 1073 återsattes. (Foto: Morgan Fihn)

Efter 190 dagars sportfiske så har nu 2011-års fiske vid Mörrums Kronolaxfiske avslutats. Fredagen den 30 september stängde platschef Percy Assarson butiken för året och kunde då räkna in 1 652 fångade fiskar under en händelserik säsong som innehöll både ljusglimtar och hotbilder mot fisket i Mörrum.
– De senaste årens försvagade uppvandring av både lax och havsöring i Mörrumsån har nu blivit en akut fråga som vi måste diskutera. Det är hög tid att de varningssignaler som vi sportfiskare sänder ut tas på allvar av myndigheter och beslutsfattare, säger Percy Assarson, platschef vid Mörrums Kronolaxfiske.
Under året har det förts en diskussion om den dåliga laxuppvandringen. Enligt Sveaskog är nedgången dock inte specifik för Mörrumsån. Även många vattendrag längs Norrlandskusten har under året sett en försämrad laxuppvandring.

Säsongen 2011 vägdes det in 579 fiskar vid Mörrum Kronolaxfiske. Därutöver återsattes 1073 stycken, totalt alltså 1 652 stycken fångade fiskar. Ett resultat som är något sämre än föregående år.
Säsongens största fisk fångade dansken Dan Pedersen den 20 maj; en lax på 18,4 kilo, som togs på fluga på Vittskövlesträckan.
Klicka här för att läsa mer om Mörrum Kronolaxfiske.
Här hittar du tidigare notiser om Mörrum.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta