Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Robert Westin
Ynglen släpptes ut i södra Vänern i förra veckan. Foto: Länsstyrelsen Västra Götaland.
185 000 ålar sattes ut i Vänern

185 000 ålyngel har satts ut i södra Vänern. Detta har skett under dom senaste tio åren. Syftet är att stärka beståndet av den europeiska ålen.

Den europeiska ålen är en fascinerande art med en komplicerad livscykel. Men den är akut hotad. Jämfört med 1950 finns bara 1 till 5 procent av beståndet kvar. Ålens tillbakagång har fortsatt under dom senaste 10 åren. Av dessa anledningar är den rödlistad och klassas som utrotningshotad.

Enligt den nationella förvaltningsplanen för ålen så skall ålyngel sättas ut ibland annat Vänern. Plantering sker även efter den svenska västkusten.

– Sedan cirka tio år tillbaka sätter vi ut ålyngel både i Vänern och på Västkusten, säger Morgan Jentzen på Länsstyrelsen, till Sveriges Radio.

Förhoppningen är att så många som möjligt skall överleva till vuxen ålder så att dom han ta sig till Sargassohavet för att leka.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta