Annons
185 000 ålar sattes ut i Vänern | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Robert Westin
Ynglen släpptes ut i södra Vänern i förra veckan. Foto: Länsstyrelsen Västra Götaland.
185 000 ålar sattes ut i Vänern

185 000 ålyngel har satts ut i södra Vänern. Detta har skett under dom senaste tio åren. Syftet är att stärka beståndet av den europeiska ålen.

Den europeiska ålen är en fascinerande art med en komplicerad livscykel. Men den är akut hotad. Jämfört med 1950 finns bara 1 till 5 procent av beståndet kvar. Ålens tillbakagång har fortsatt under dom senaste 10 åren. Av dessa anledningar är den rödlistad och klassas som utrotningshotad.

Enligt den nationella förvaltningsplanen för ålen så skall ålyngel sättas ut ibland annat Vänern. Plantering sker även efter den svenska västkusten.

– Sedan cirka tio år tillbaka sätter vi ut ålyngel både i Vänern och på Västkusten, säger Morgan Jentzen på Länsstyrelsen, till Sveriges Radio.

Förhoppningen är att så många som möjligt skall överleva till vuxen ålder så att dom han ta sig till Sargassohavet för att leka.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
PO Johannesson med sin drömöring, som han fick strax efter havsabborren. Foto: Stefan Svensson
PO fick oväntat silver och guld på Västkusten

Vi på Fiskejournalen är svaga för bonusfiskar, alltså oväntade fångster som kan bli minnen för livet. Vår medarbetare PO Johannesson kan nu själv rapportera om ett synnerligen oväntat men lyckat fiske från Västkusten.

Oväntat silver! Foto Stefan Svensson

Så här berättar PO Johannesson om en minnesvärd fisketur, under en av havsöringsfiskets sista dagar på västkusten.
– Jag blev medlockad av fiskebroder Jimmy Svensson på ett fiske jag sällan kör – havsöring, och jag ångrar mig inte. Först en stor fisk som small på det snabbfiskade draget och sedan borrade djupt. Med min begränsade erfarenhet av västkustens öringar trodde jag det var en havsöring – tills något blankt närmade sig land. Id – var först den sekundsnabba tanken? På västkusten …
Sedan såg PO att den hade en spetsig ryggfena, och då förstod han att det var en havsabborre – den första i hans liv. Vikten uppskattade han till cirka 2 kilo.

STENHÅRT HUGG
En knapp halvtimma senare var det dags för nästa iögonfallande fångst.

– Jag får en ”sälvåg” bakom betet följt av ett stenhårt hugg, som jag bommar lika snabbt. Bakom mig hör jag Jimmys kusin Stefan som var med och guidade oss: ”Jäklar vilken öring”.
Nytt kast två meter bortom den tappade fisken, ett stenhårt hugg i samma sekund som draget landar. Sedan en fight med en storprofilad fisk där jag vrålar rakt ut ”vad är det – en pigghaj?”
Sedan såg PO tydligt den spolformade kroppen komma närmare land och insåg att det var en drömöring.
– Kalabalik och en sprängd håv senare, en öring på 70 centimeter, uppskattad vikt cirka 3,5 kilo. En magisk dubbel, konstaterar en nöjd PO Johannesson.

Tack för storyn säger vi på redaktionen, och uppmuntrar även er andra att rapportera in bonusfångster som tåls att berättas om.

 

 

Du kanske även gillar detta