Fiskeguiden Erik Axner från Nordic Sea Angling har lyckat fånga ännu en riktigt stor hälleflundra på flötmete. Vid första fisketillfället brast linan, två dagar senare försökte Erik igen och kunde då bärga en drömfisk på hela 192 centimeter. Titta på filmen och läs Eriks fångstberättelse. " /> 192 cm hälleflundra på flötmete | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Mathias Arnham
Se Erik Axners storflundra på film.
192 cm hälleflundra på flötmete

Fiskeguiden Erik Axner från Nordic Sea Angling har lyckat fånga ännu en riktigt stor hälleflundra på flötmete. Vid första fisketillfället brast linan, två dagar senare försökte Erik igen och kunde då bärga en drömfisk på hela 192 centimeter. Titta på filmen och läs Eriks fångstberättelse.

Det hela började redan för två dagar sen under ett fiskepass i Nappstraumen på Lofoten. Jag fick ett tungt hugg på mitt flötmete, en metod som visat sig effektiv på stor fisk. Fisken rusade över ett grundområde och linan brast. Idag fick jag en ny chans, på nästan exakt samma ställe, ett tiotal meter ifrån får jag ett nytt hugg. Denna gången får jag utkämpa en spektakulär kamp mot fisken. Ensam som jag är i båten, lyckas jag till slut få ut fisken på djupare vatten och kunde ganska snart skymta den vid båtsidan. Att landa en stor hälleflundra på egen hand är inte lätt men jag lyckades på första försöket och precis i ögonblicket när kroken fästs i det tunna skinnet i underkäken ser jag min cirkelkrok från i förrgår! När fisken sedan börjar ruska så lossnar den gamla kroken men fisken är säkrad ändå!

Hälleflundran mäts till 192 cm, är min näst största hälleflundra någonsin och förmodligen världens näst största på flöte

Hälleflundran mäts till 192 cm, är min näst största hälleflundra någonsin och förmodligen världens näst största på flöte, endast slagen av min fisk i våras som mätte 196 cm. Fisken fångades på riktigt grunt vatten och ekolodet visade endast 9 meter när flötet dök.
Rapporterar Erik Axner från Lofoten, Norge.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En massa fisk kan det bli vid massafabriker, om projektet faller väl ut. Foto: Rigel
Svenskt pilotprojekt: Massa fisk vid massafabriker?

Allt fler aktörer verkar anse att framtidens fiskodlingar ska bedrivas på land. Nu presenteras ett nytt koncept, där fiskodlingar ska utnyttja spillvärme från massabruk.

Det är företaget Big Akwa i Härnösand och dess ägare Hugo Wikström som meddelar att han satsar på ett pilotprojekt under 2021.
Tanken är att utnyttja spillvärmen från massabruk till att temperera vattnet i en närliggande, landbaserad fiskodling. Samtidigt kan det näringsrika vattnet från fisktankarna gå tillbaka till massabrukets bioreningsdammar, där det blir till föda för de mikroorganismer som används för att rena bioslam från produktionen. Dessutom renas vattnet och man undviker den skadliga effekt som konventionella fiskodlingar kan medföra på miljön, enligt beskrivningen av projektet.
– Mänskligheten står inför stora utmaningar vad gäller livsmedelsförsörjningen, och jag vill vara med och bidra till att den kan lösas på ett bra och effektivt sätt, säger Hugo Wikström i ett pressmeddelande.

Samarbetar med SCA
Dialog förs med SCA, och nu pågår aktiviteter för att hitta möjliga platser för ett pilotprojekt.
– Att odla fisk i anslutning till massabruk kan både ge näring till bioreningen och bli ett användningsområde för lågvärdig restvärme, som inte går att nyttja på så många andra sätt. Det är utmanande att i anslutning till ett massabruk hitta en lämplig plats för det utrymme som en fiskodling kräver, men faller bitarna på plats så skulle en intressant symbios kunna uppstå mellan Big Akwa och SCA, säger SCA:s innovationschef Magnus Viström i pressmeddelandet.

Du kanske även gillar detta