Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Spöken i Östersjön

Forskningen har kommit fram till att svenska fiskare förlorar ca 165 km nät varje år – man kan tänka sig hur mycket det blir på 20 år. (Foto: Emma Watson)

I morgon klockan 18:00 visas dokumentären Spöken i Östersjön på TV4 Fakta. Dykaren och reportern Joakim Odelberg undersöker spökgarnens förekomst och effekter i Östersjön. De behåller sin fångstkapacitet länge och fortsätter att fånga fisk, fåglar och marina däggdjur.
I Östersjön liksom i många andra hav finns fiskeredskap som har slitit sig, tappats från fiskebåtar eller rent utav glömts bort. Fiskeredskapen driver och fortsätter fånga fisk till ingen nytta. De herrelösa redskapen kallas för spökgarn och är en form av marin nedskräpning. Spökgarnen innebär negativa effekter på sjösäkerhet för både fritidsbåttrafik och kommersiell sjöfart samt påverkar fiskeindustrin och ekosystemet negativt.

– Tänk så mycket fisk, sjöfågel, säl och tumlare som fastnat och plågats ihjäl i dessa dödsfällor till ingen som helst nytta, vilket oerhört slöseri med vår natur, och rent ekonomiskt … vilken flopp, säger reportern Joakim Odelberg.
I morgon, den 23 oktober klockan 18:00, sänder TV4 Fakta dokumentären Spöken i Östersjön.
Här hittar du en tidigare notis om spöknät.
Vill du se en trailer för dokumentären klickar du här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta