Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Spöken i Östersjön

Forskningen har kommit fram till att svenska fiskare förlorar ca 165 km nät varje år – man kan tänka sig hur mycket det blir på 20 år. (Foto: Emma Watson)

I morgon klockan 18:00 visas dokumentären Spöken i Östersjön på TV4 Fakta. Dykaren och reportern Joakim Odelberg undersöker spökgarnens förekomst och effekter i Östersjön. De behåller sin fångstkapacitet länge och fortsätter att fånga fisk, fåglar och marina däggdjur.
I Östersjön liksom i många andra hav finns fiskeredskap som har slitit sig, tappats från fiskebåtar eller rent utav glömts bort. Fiskeredskapen driver och fortsätter fånga fisk till ingen nytta. De herrelösa redskapen kallas för spökgarn och är en form av marin nedskräpning. Spökgarnen innebär negativa effekter på sjösäkerhet för både fritidsbåttrafik och kommersiell sjöfart samt påverkar fiskeindustrin och ekosystemet negativt.

– Tänk så mycket fisk, sjöfågel, säl och tumlare som fastnat och plågats ihjäl i dessa dödsfällor till ingen som helst nytta, vilket oerhört slöseri med vår natur, och rent ekonomiskt … vilken flopp, säger reportern Joakim Odelberg.
I morgon, den 23 oktober klockan 18:00, sänder TV4 Fakta dokumentären Spöken i Östersjön.
Här hittar du en tidigare notis om spöknät.
Vill du se en trailer för dokumentären klickar du här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta