Att sälen går hårt mot gäddbeståndet i Stockholms skärgård är ingen nyhet. Nu kommer det siffror som bekräftar sälens framfart – och det är ingen munter läsning för fiskvänner. " /> 2 300 fångade gäddor – bara åtta stycken över metern | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 månader sedan Sverige Anders Lundin
Resterna av en uppäten braxen, blev ett av fynden i Stockholms tidigare mest gäddtäta vik. Foto: Tobias Fränstam
2 300 fångade gäddor – bara åtta stycken över metern

Att sälen går hårt mot gäddbeståndet i Stockholms skärgård är ingen nyhet. Nu kommer det siffror som bekräftar sälens framfart – och det är ingen munter läsning för fiskvänner.

Det är Sportfiskarnas Tobias Fränstam och länsfiskerikonsulenten Henrik C Andersson som provfiskat Stockholms bästa lekvikar för gädda. Det hela har skett inom projektet ReFisk, och de har haft dispens att fiska i fredade områden för att undersöka beståndsstrukturen.

Nu presenteras några av resultaten:

2 300 fångade gäddor.

1 stycken gädda över 10 kilo.

8 stycken gäddor över 1 meter.

– Åtta gäddor över metern är vad man får även om man tillåts fiska de grundaste och mest skyddade vikar som ingen annan sportfiskare ens besöker under våren. Det stora svaret på denna gåta är gråsäl, gråsäl och gråsäl, vilka har en mycket omfattande predation på gädda som påverkar beståndsstrukturen och åldersfördelningen mycket negativt. Och det har inte med att göra att det är lite mat för dem i havet, eller att ingen skrämmer dem längre, utan att det är så ofantligt många. Och det blir bara fler för varje år, konstaterar Tobias Fränstam.

Här kan du se en film från deras provfiske.

Vilka tre åtgärder skulle då Tobias Fränstam vilja se för att trenden ska vända?

– Tala om hur många sälar vi skall ha. Se orimligheten i till exempel en vargstam på 250 vargar och en gråsälsstam på 60 000 individer (flera andra sälarter med). Båda är toppredatorer som har stor effekt på deras ekosystem de lever i, men beakta proportionerna.

– Tillåt handel med sälprodukter som skinn/kött. Möjliggör incitament till näring som samtidigt tar hand om andra problem.

– Jaga säl i miljöer där de gör som störst skada, som lekvikar för gädda under tidig vår och sen höst.

Läs även denna artikel i Fiskejournalen:

Synen som upprör: Massor av gäddskallar i skärgården

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta