Ett flertal dykare från Försvarsmakten befinner sig i veckan vid Finjasjön för att scanna av botten och leta efter de 20 000 granater och 1100 tändrör som de en gång i tiden själva dumpade där. Ett flertal dykare från Försvarsmakten befinner sig i veckan vid Finjasjön för att scanna av botten och leta efter de 20 000 granater och 1100 tändrör som de en gång i tiden själva dumpade där.[/caption] " /> 20 000 granater på Finjasjöns botten | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
20 000 granater på Finjasjöns botten
Ett flertal dykare från Försvarsmakten befinner sig i veckan vid Finjasjön för att scanna av botten och leta efter de 20 000 granater och 1100 tändrör som de en gång i tiden själva dumpade där.

Ett flertal dykare från Försvarsmakten befinner sig i veckan vid Finjasjön för att scanna av botten och leta efter de 20 000 granater och 1100 tändrör som de en gång i tiden själva dumpade där.

Efter andra världskriget dumpade Försvarsmakten ammunition i skånska Finjasjön. Nu söker dykare efter det explosiva avfallet – men förmodligen kommer granaterna att få ligga kvar på sjöns botten. Inte läge att dunka jiggen i botten, kanske?
Förr var det vanligt att dumpa överbliven ammunition i sjöar, vattendrag och hav. På senare år har, tack och lov, Försvarsmakten ett annat miljötänk. Naturen får dock fortfarande betala priset för det tidigare obefintliga miljöansvaret. Efter att dykarna vid Finjasjön har kartlagt var på botten granaterna och tändrören finns, kommer Försvarsmakten att bedöma i vilket skick de är. Med största sannolikhet kommer ammunitionen att bli kvar på botten då det anses som för resurskrävande att plocka upp allt. Enligt Försvarsmakten är ammunitionen inte farlig och ”den som tänker besöka sjön i sommar behöver inte oroa sig”.

– Nej, det behöver man inte göra. Man kan bada precis som vanligt. Den här ammunitionen ligger ju på mellan sex och tio meters djup. Ska man däremot göra undervattensarbeten, till exempel muddra sjön, då kommer man i ett annat läge. Men för badare eller fiskare ser jag väldigt liten risk, säger Jimmie Adamsson, informationschef vid Sjöstridsflottiljen i Karlskrona, till SR.se.
Enligt uppgift finns 20 000 granater och 1100 tändrör på sjöns botten.
Lyssna på radioinslaget här nedan.

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta