" /> 20 mil flottleder ska återställas | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Snart inleds arbetet med att återställa fler sträckor i Åbyälven. Foto: Länsstyrelsen i Västerbotten
20 mil flottleder ska återställas

I projektet ReBorN ska 20 mil flottleder i Västerbotten och Norrbotten återställas. Målet är att storsatsningen är klar om tre år och att fisk och andra djur kommer att gynnas.

Flottningsepoken förstörde mängder av viktiga miljöer i Västerbottens och Norrbottens vattendrag. I projektet ReBorN ska nu dessa återställas och 30 grävmaskiner kommer redan i sommar att vara i full gång, inte minst med att placera ut block och stenar. Genom att vattendragen återfår sina ursprungliga miljöer ska insekter åter kunna trivas, liksom lax, öring, utter, flodpärlmussla och andra arter.

”Det känns otroligt inspirerande att vara en del av denna stora satsning”

– Det känns otroligt inspirerande att vara en del av denna stora satsning på vattenvården och på att bygga eller förbättra lekbottnar, utväxtområden eller ståndplatser för de här vattenlevande arterna, säger Roger Vallin, projektledare vid Länsstyrelsen Västerbotten.

Just nu utbildas 60 personer för att involveras i vattenvårdsarbetet och aldrig förr har intresset varit större, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Projektet kommer att kosta 124 miljoner kronor varav 60 procent finansieras av EU.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
47 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Här ringlar den prisade fiskvägen fram. Foto: Göran Billeson
Här är fina fiskvägen som tog hem förstapriset

Att bygga fiskvägar förbi kraftverk och andra vandringshinder brukar applåderas av både sportfiskare och älvräddare. Nu framhåller även arkitekter satsningen på den nya fiskvägen vid Nykvarnsholmen i Linköping.

Sveriges Arkitekter i Östergötland har nämligen utsett fiskomlöpet vid vattenkraftverket Nykvarnsholmen till vinnare av årets arkitekturpris 2020. Detta är en av de största naturvårdssatsningarna i i Linköpings historia.

– Det är jätteroligt att det här spännande och viktiga projektet uppmärksammas av Östergötlands arkitekter. När det gäller vårt fiskomlöp var det självklart viktigt att det skulle vara vacker, men det primära för oss var att uppnå en biologisk funktion vilket vi lyckats med. En stor mängd fisk, bland annat asp, har vandrat genom fiskomlöpet under 2020, säger Ola Palmquist, affärsenhetschef för Vattenkraft på Tekniska verken.

Ur motiveringen går det bland annat att läsa:

”Nykvarnsholmen är ett positivt bidrag i Linköpings stadsmiljö med fokus på behov och värden för både människor och natur. På platsen möts natur, historia, pedagogik, teknik och estetik. Tekniska förutsättningar har vävts samman med värden för vistelse och ekologi till en helhet som respekterar och ansluter väl till sitt sammanhang”.

Du kanske även gillar detta