Sportfiskarna ger pengar till fiskevård[/caption] " /> Sportfiskarna ger pengar till fiskevård | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
200 000 extra till fiskevård
Sportfiskarna ger pengar till fiskevård

200 000 kronor ytterligare att söka för praktisk fiskevård. (Foto: Bengt Olsson)

Sportfiskarna:
Sportfiskarna har beslutat att satsa ytterligare 200 000 kronor för att stödja fiske- och vattenvården 2013. Tillsammans med årets ordinarie utdelning om 200 000 kronor som redan har fördelats, kommer alltså Sportfiskarna att dela ut totalt 400 000 kronor till fiskevård i år.
– Det är extra viktigt att någon tar ansvar för den ideella fiskevården som annars riskerar att fallera när finansieringen regeringen nu skär ner och sänker ambitionen i miljöarbetet. Det handlar om över 900 000 frivilliga fiske- och vattenvårdsdagar som står på spel och de har vi inte råd att förlora, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström.
Skälet till den extra utdelningen är att förbundet vill kompensera för de kraftiga neddragningar som drabbat det statliga anslaget för fiske- och vattenvård.  Medlen kommer att fördelas via Sportfiskarnas Fiskevårdsfond och går att söka fram till 15 augusti. Medlen kan disponeras även under 2014.

Pengar ur fiskevårdsfonden kan sökas av fiskeföreningar och distrikt anslutna till Sportfiskarna. Under de senaste åren har omkring 200 000 kronor delats ut årligen till fiskevårdsinsatser runt om i landet. Bidragen ur Fiskevårdsfonden har främst använts till praktiska fiskevårdsinsatser som till exempel biotopvård i vattendrag och längs kusten, samt skapande av fiskvägar. Bidrag har även lämnats till märkningsförsök, inventeringar, utbildning, information, med mera.
– Vi hoppas på många bra projekt. Ansökan behöver inte vara komplicerad och Sportfiskarna hjälper gärna till med tips och råd. Observera att medlen nu kan användas även under nästa år, det bör kunna underlätta för fiskevårdarna vid ansökan, säger Anders Karlsson, fiskevårdsansvarig på Sportfiskarna.
Ansökan ska vara inlämnad senast 15 augusti
Information om fonden och ansökan finns på: www.sportfiskarna.se /Miljö och fiskevård.

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta