Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
200 000 kronor till fiskevård

Sportfiskarna anser att det behövs mer pengar till fiskevården och att de pengar staten skjuter till är otillräckliga. (Foto: Svenne Andersson)

Tusentals människor arbetar helt ideellt med fiskevårdåtgärder i svenska vatten, mycket av detta arbete sker i Sportfiskarnas lokalföreningar. I år stöttar Sportfiskarnas fiskevårdsfond den lokala ideella fiskevården med 200 000 kronor.
– En effektiv fiskevård är bra för många hårt trängda fiskbestånd och innebär naturvård som gynnar många arter. Fiskevården är även viktig för sportfiskebranschens framtid. Sportfiske är en av Sveriges bredaste folkrörelser med miljoner utövare. Det är också en växande näring som omsätter miljarder samtidigt som fiskbestånden kan beskattas ekologiskt och skonsamt, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström.
De projekt som får bidrag i år visar på en stor bredd inom den ideella fiskevården då de är riktade mot många olika typer av vatten och fiskarter. Till exempel får Habo Sportfiskeklubb bidrag för kalkning av sjöar på Hökensås, Täby Fiskevårdsområdesförening får bidrag för förbättring av lekplatser för gädda och gös i Stora Värtan, Ljusdals Fiskevårdsområdesförening får bidrag för att återställa Leån och Storöringens fiskeklubb får bidrag för fiske och fiskevårdsåtgärder i Lögdö Vildmark. Totalt får 9 olika projekt bidrag.

– Tack vare bidraget från Sportfiskarna och det goda samarbetet med Habo kommun och miljöinspektören Ingemar Bergbom får vi möjlighet att sprida kalken med helikopter. Kalkningen kommer att innebära att det blir liv både på och under vattenytan. Många insektarter som skall finnas i sjöarna på Hökensås har försvunnit. Kalkningen av Norrgölen känns extra intressant med tanke på att det handlar om att väcka liv i ett vatten som varit utslaget i 10 år säger Lennart Grann, Habo Sportfiskeklubb.
Sportfiskarna anser att det behövs mer pengar till fiskevården och att de pengar staten skjuter till är otillräckliga. Mer resurser till fiskevård skulle vara positivt både för hotade fiskbestånd och sysselsättningen. Sportfiskarna är stolta över att kunna dela ut 200 000 kronor till sina lokalföreningars fiskevårdsprojekt.
www.sportfiskarna.se

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta