200 000 till fiskevård

fiskevård behövs

Sportfiskarna anser att behoven av fiskevårdande åtgärder är kraftigt eftersatta i hela landet.

Sportfiskarna satsar nu ytterligare 200 000, totalt 400 000 kronor, på att stödja lokal fiske- och vattenvård under 2013. Medlen fördelas via Sportfiskarnas Fiskevårdsfond.
– Det saknas pengar till ideella krafter som vill arbeta med konkreta fiske- och vattenvårdsåtgärder. Därför är det viktigt att Sportfiskarna i brist på statliga anslag kan gå in och stötta denna verksamhet och i år delar vi alltså ut totalt 400 000 kronor, kommenterar Anders Karlsson, fiskevårdsansvarig på Sportfiskarna.
Årligen delar Sportfiskarna ut omkring 200 000 kronor till fiskevård. I år dubbleras dock denna utdelning med syftet att kompensera för den kraftiga neddragningen av det statliga anslaget för fiske- och vattenvård som genomdrevs inför 2013.  Behoven av fiskevårdande åtgärder är kraftigt eftersatta i hela landet. Bland annat har Sportfiskarna inom sitt Rovfiskprojekt sammanställt de kända åtgärdsbehoven på ostkusten för gädda och abborre som lågt räknat uppgår till 700 miljoner kronor.

Stor bredd på projekten

De 13 projekt som nu får bidrag ur Sportfiskarnas Fiskevårdsfond extra anslag 2013 spänner över ett brett register. Allt från en ansökan från Helsingborgs Fiske & Fiskevårdsklubb för traditionellt fiskevårdsarbete i Rönneå, till stöd för Vuollerimgruppens medverkan i Dialog- och Vattenrådsmöten, där gruppen ska driva frågor om minimitappning i Lule älvens torrfåror. Några föreningar har sökt och beviljats medel till flera projekt.
– Genom att stötta lokal fiskevård kan man med relativt små medel genomföra många konkreta åtgärder som bidrar till att vi kan uppnå miljömålen och få stärkta fiskbestånd. Lokalt fiskevårdsengagemang i ideella föreningar är helt enkelt ovärderligt, avslutar Anders Karlsson.

2013 års bidragsmottagare vid extrautdelningen är:

Helsingborgs Fiske & Fiskevårdsklubb – Uppföljande Biotopförbättringar i Rönne å.
Gotlands sportfiskeklubb – Restaurering och övervakning av öringbeståndet I Själsöån.
Projekt Leduån – Biotopåtgärder i Leduån.
Sportfiskarna Region Värmland – Utveckling av kvalitativt sportfiske för barn och Ungdomar i anslutning till Sportfiskarnas regionkontor i Forshaga.
Lysekils Sportfiskeklubb – Förbättring av fiskväg i Orme å.
Ystadortens Fiskevårds- och Sportfiskeförening – Biotopförbättrande åtgärder i Nybroåns huvudfåra vid Köpingebro.
Gråbo Sportfiske och fiskevårdsförening – Förprojektering för att undersöka möjligheterna att bygga vandringsvägar i Lövsjöbäcken.
FK Strömstararna Stockholm – Utsättning av ståndstenar i Stockholms ström.
FK Strömstararna Stockholm – Bidrag till klubbens öringfond.
Vuollerimgruppen – Stöd för medverkan i dialog- och vattenrådsmöten.
Storöringens Fiskeklubb – Restaurering av Sågbäcken.
Storöringens Fiskeklubb – Gammelfäbotjärn, Vildmarksplats, för bland annat främjande av sportfiske.
Trosaåns Fvo – Biotopförbättrande åtgärder i Trosaån.

Annons
AKTUELLT

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Fiskare varnas för flygande bläckfisk

Exotiska flygbläckfiskar har dykt upp längs den svenska västkusten. Den ovanliga gästen kan flyga uppemot 20 meter så fiskare bör se upp, menar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Jätterymning av lax i Chile

Stormbyar ledde till att drygt 900 000 laxar nyligen rymde från en laxodling i södra Chile. Omkring 250 000 rymlingar har hittills fångats in. Fisken är inte lämplig som föda och eftersom den inte förekommer naturligt i området är oron stor för ekologiska problem.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...