Daniel Kedestig fick två fina gösar och knep både tredje och fjärdeplatsen på listan över storfiskregistrerade gösar 2014.
Daniel Kedestig fick två fina gösar och knep både tredje och fjärdeplatsen på listan över storfiskregistrerade gösar 2014.[/caption]Förra året var ett sjukt bra gösår! Ökande vattentemperaturer gynnar gösen och allt fler sportfiskare blir allt skickligare på vertikalfiske. " /> 2014 var gösens år | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
2014 var gösens år

Daniel Kedestig fick två fina gösar och knep både tredje och fjärdeplatsen på listan över storfiskregistrerade gösar 2014.


Daniel Kedestig fick två fina gösar och knep både tredje och fjärdeplatsen på listan över storfiskregistrerade gösar 2014.

Förra året var ett sjukt bra gösår! Ökande vattentemperaturer gynnar gösen och allt fler sportfiskare blir allt skickligare på vertikalfiske.
29 maj rök det svenska rekordet när Leif Ivarsson fick en gös på 12,530. Henke Blom hade dock några veckor tidigare fått en gös som var ännu några gram större, 12,630, men då han satte tillbaka den och inte hade några vittnen, blev det inget officiellt rekord. Två fantastiska fiskar på så kort tid.
En annan framgångsrik gösfiskare var Daniel Kedstig som tog en gös på 11,02 kilo och en på 10,96. Cecilia Grönberg alias ”Gösdrottningen” tog hela 23 gösar över sju kilo, med två toppar på 10,1 och 10,5.
Åtta av de tio-i-topp-registrerade gösarna under förra året var fångade på vertikalfiske, så nu gäller det att lära sig sitt ekolod ordentligt. Du följer väl med i Fiskejournalens ekolodsskola?
Det blir spännande att se vad som händer på gösfronten i år. Mycket talar för att denna storgösfrossa kan fortsätta även under 2015.
Läs mer om när, var och hur förra årets största gäddor, gösar och abborrar fångades i Fiskejournalen nummer 3. Tabeller visar fångstplatser, beten och metoder. Finns i butik nu!
 

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta