Daniel Kedestig fick två fina gösar och knep både tredje och fjärdeplatsen på listan över storfiskregistrerade gösar 2014.
Daniel Kedestig fick två fina gösar och knep både tredje och fjärdeplatsen på listan över storfiskregistrerade gösar 2014.[/caption]Förra året var ett sjukt bra gösår! Ökande vattentemperaturer gynnar gösen och allt fler sportfiskare blir allt skickligare på vertikalfiske. " /> 2014 var gösens år | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
2014 var gösens år

Daniel Kedestig fick två fina gösar och knep både tredje och fjärdeplatsen på listan över storfiskregistrerade gösar 2014.


Daniel Kedestig fick två fina gösar och knep både tredje och fjärdeplatsen på listan över storfiskregistrerade gösar 2014.

Förra året var ett sjukt bra gösår! Ökande vattentemperaturer gynnar gösen och allt fler sportfiskare blir allt skickligare på vertikalfiske.
29 maj rök det svenska rekordet när Leif Ivarsson fick en gös på 12,530. Henke Blom hade dock några veckor tidigare fått en gös som var ännu några gram större, 12,630, men då han satte tillbaka den och inte hade några vittnen, blev det inget officiellt rekord. Två fantastiska fiskar på så kort tid.
En annan framgångsrik gösfiskare var Daniel Kedstig som tog en gös på 11,02 kilo och en på 10,96. Cecilia Grönberg alias ”Gösdrottningen” tog hela 23 gösar över sju kilo, med två toppar på 10,1 och 10,5.
Åtta av de tio-i-topp-registrerade gösarna under förra året var fångade på vertikalfiske, så nu gäller det att lära sig sitt ekolod ordentligt. Du följer väl med i Fiskejournalens ekolodsskola?
Det blir spännande att se vad som händer på gösfronten i år. Mycket talar för att denna storgösfrossa kan fortsätta även under 2015.
Läs mer om när, var och hur förra årets största gäddor, gösar och abborrar fångades i Fiskejournalen nummer 3. Tabeller visar fångstplatser, beten och metoder. Finns i butik nu!
 

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En massa fisk kan det bli vid massafabriker, om projektet faller väl ut. Foto: Rigel
Svenskt pilotprojekt: Massa fisk vid massafabriker?

Allt fler aktörer verkar anse att framtidens fiskodlingar ska bedrivas på land. Nu presenteras ett nytt koncept, där fiskodlingar ska utnyttja spillvärme från massabruk.

Det är företaget Big Akwa i Härnösand och dess ägare Hugo Wikström som meddelar att han satsar på ett pilotprojekt under 2021.
Tanken är att utnyttja spillvärmen från massabruk till att temperera vattnet i en närliggande, landbaserad fiskodling. Samtidigt kan det näringsrika vattnet från fisktankarna gå tillbaka till massabrukets bioreningsdammar, där det blir till föda för de mikroorganismer som används för att rena bioslam från produktionen. Dessutom renas vattnet och man undviker den skadliga effekt som konventionella fiskodlingar kan medföra på miljön, enligt beskrivningen av projektet.
– Mänskligheten står inför stora utmaningar vad gäller livsmedelsförsörjningen, och jag vill vara med och bidra till att den kan lösas på ett bra och effektivt sätt, säger Hugo Wikström i ett pressmeddelande.

Samarbetar med SCA
Dialog förs med SCA, och nu pågår aktiviteter för att hitta möjliga platser för ett pilotprojekt.
– Att odla fisk i anslutning till massabruk kan både ge näring till bioreningen och bli ett användningsområde för lågvärdig restvärme, som inte går att nyttja på så många andra sätt. Det är utmanande att i anslutning till ett massabruk hitta en lämplig plats för det utrymme som en fiskodling kräver, men faller bitarna på plats så skulle en intressant symbios kunna uppstå mellan Big Akwa och SCA, säger SCA:s innovationschef Magnus Viström i pressmeddelandet.

Du kanske även gillar detta