2016: Flera exotiska gäster i Öresund

Det är skillnad på tonfisk och tonfisk. Den blåfenade tonfisken är akut hotad och förekommer inte i någon MSC-märkt produkt. Foto: Tom Puchner/CC-NC-ND-2.0

I år har Öresund haft flera spektakulära finbesök. Kaskelott, blåfenad tonfisk och delfiner är bara några exempel på marina gäster som passerat det trånga sundet mellan Sverige och Danmark. Även mer allmänna arter tycks ha haft ett bra år.

Öresund är på många sätt ett unikt havsområde. Det rika djurlivet beror till stor del på att starka strömmar för in salt och syrerikt vatten från Västerhavet. Det långvariga förbudet mot bottentrålning bidrar naturligtvis också. När Öresundsakvariets chef, Jeppe P Jeppsen, ska summera året blir han lyrisk. – Jag tror inte att jag har upplevt ett år när Öresund så till den grad har flödat av djurliv som i år. Särskilt sensommaren har varit exceptionell.

– Jag tror inte att jag har upplevt ett år när Öresund så till den grad har flödat av djurliv som i år. Särskilt sensommaren har varit exceptionell.

Förklaringen är ett skolboksexempel på uppkomsten av en marin näringskedja. Varmt vatten och gynnsamma strömmar ökade mängden plankton, vilket lockade in stimfisk som i sin tur jagades av havets större rovdjur.

Läs mer om Jeppe P Jeppsens årssummering här.

Hans Hällman

Publicerad: 14 December 2016
Av: Hans Hällman