2019 är laxens år – det här kommer att hända

Jakob Granit invigde Laxens år 2019. Foto: Havs- och vattenmyndigheten

Det vore en överdrift att säga att 2018 var laxens år. Rapporterna om sjukdomar och vandringsproblem har kommit tätt. Frågan är om 2019 blir bättre? Nu har i alla fall Laxens år 2019 formellt invigts.

Invigningen av Laxens år ägde rum under torsdagen i Göteborg, där på Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör Jakob Granit invigningstalade. International Year of the Salmon 2019 är ett internationellt initiativ för att öka intresset för åtgärder och forskning om de vilda laxbestånden och laxens livsmiljöer.

– Syftet med Laxens år är att vi genom samarbete internationellt, nationellt och lokalt kan bidra till att samla, dela och utveckla kunskap mellan oss. Vi hoppas att satsningen ska öka medvetenheten och öka intresset för bevarande av laxbestånden, sa Jakob Granit på invigningen.

Under 2019 kommer det att hållas en rad aktiviteter ute vid laxälvarna och konferenser om vad som görs för att förbättra laxbestånden, bland annat genom de organisationer som fått bidrag från HaV till ändamålet.

Följande har fått bidrag och detta kommer de att arrangera:

Sveriges Fiskevattenägareförbund

Sveriges Fiskevattenägareförbund ska arrangera Laxens dag i Nedre Ljungans fiskevårdsområdesförening och Ätrans Nedre fiskevårdsområdesförening för att sprida kunskap om laxbestånden och älvarna till bland annat allmänheten.

Kontakt: Thomas Lennartsson, thomas.lennartsson@vattenagarna.se

Sportfiskarna

Sportfiskarna ska arrangera publika arrangemang riktade till allmänheten om laxbestånden och förvaltningen i nio vattendrag från Rönneå i söder till Råne älv i norr. Kontakt: Anders Karlsson, anders.karlsson@sportfiskarna.se

Ätrans vattenråd

Ätrans vattenråd ska ta fram informationsmaterial och genomföra vattendragsvandringar och sprida kunskap om laxbestånden och älvarna till bland annat skolelever och allmänhet. Kontakt: Wanja Wallemyr, wanjawallemyr@gmail.com

Länsstyrelsen Västerbottens län

Länsstyrelsen Västerbottens ska genomföra olika aktiviteter som Laxens dag, laxkonferens, Laxracet och visning av Stornorrfors fiskväg samt sprida kunskap om laxbestånden och älvarna till bland annat skolelever och allmänhet.

Kontakt: Torleif Eriksson, torleif.eriksson@lansstyrelsen.se

Emåförbundet

Emåförbundet ska arrangera Laxens dag i Emån och sprida kunskap om Emån och dess laxbestånd till bland annat skolelever och allmänhet. Kontakt: Jens Nilsson, jens.nilsson@eman.se

Naturskyddsföreningen Södra Halland – Laholmsbuktens Havsnätverk

Naturskyddsföreningen Södra Halland inom Laholmsbuktens Havsnätverk ska genom föreläsningar och exkursioner till laxåar sprida kunskap till allmänheten om laxen i Laholmsbukten och vandringsleder.

Kontakt: Margareta Lindgren, margareta.flammabygget@outlook.com

Laholms Fiskevårdsområdesförening

Laholms fiskevårdsområdesförening ska genomföra publika arrangemang riktade till allmänheten om laxbeståndet och förvaltningen i Lagan. Kontakt: Roland Gottfridsson, roland.gottfridsson@laholmsbredbandsbolag.se

Läs våra artiklar om Lax-rättegången:

Nu är det klart: Mikael Frödin överklagar domen

Publicerad: 30 November 2018
Av: Anders Lundin