[/caption] " /> Debattartikel om Östersjölaxen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Debattartikel om Östersjölaxen

– Laxen har ett mycket större värde som bas för fisketurism och sportfiske, både i havet och i våra älvar. Detta skriver Manni Svensson i sin debattartikel.

Manni Svensson, ordförande för Sveriges fisketurismföretagare, skriver en debattartikel om Östersjölaxen, dioxinproblemet och nya laxfiskekvoter. I dag publiceras den i Dagens industri.
I dag ska EU:s ministrar med ansvar för fiske besluta om nästa års fiskekvot för lax i Östersjön. EU-kommissionen har föreslagit en kvot som är dubbelt så stor som ICES, Internationella havsforskningsrådet, rekommenderat. Sveriges fisketurismföretagare, med Manni Svensson i spetsen, anser att laxen är en outnyttjad resurs för sportfiske och turism. Han har skrivit en debattartikel som i dag publiceras i Dagens industri.
Han sammanfattar sitt budskap till beslutsfattarna i sex punkter.
1. Minska fisket
2. Informera bättre om kostråd avseende dioxin och inför krav på märkning
3. Bygg fiskvägar
4. Totalt samhällsekonomiskt värde ska vara vägledande för förvaltningen, inte MSY.
5. Ta större hänsyn till hela ekosystemet i Östersjön.
6. Påverka andra östersjöländer att införa hållbar förvaltning.

Läs hela debattartikeln här. Finns även som pdf.
Missa inte tidigare notiser om Östersjölaxen.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta