[/caption] " /> Debattartikel om Östersjölaxen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Debattartikel om Östersjölaxen

– Laxen har ett mycket större värde som bas för fisketurism och sportfiske, både i havet och i våra älvar. Detta skriver Manni Svensson i sin debattartikel.

Manni Svensson, ordförande för Sveriges fisketurismföretagare, skriver en debattartikel om Östersjölaxen, dioxinproblemet och nya laxfiskekvoter. I dag publiceras den i Dagens industri.
I dag ska EU:s ministrar med ansvar för fiske besluta om nästa års fiskekvot för lax i Östersjön. EU-kommissionen har föreslagit en kvot som är dubbelt så stor som ICES, Internationella havsforskningsrådet, rekommenderat. Sveriges fisketurismföretagare, med Manni Svensson i spetsen, anser att laxen är en outnyttjad resurs för sportfiske och turism. Han har skrivit en debattartikel som i dag publiceras i Dagens industri.
Han sammanfattar sitt budskap till beslutsfattarna i sex punkter.
1. Minska fisket
2. Informera bättre om kostråd avseende dioxin och inför krav på märkning
3. Bygg fiskvägar
4. Totalt samhällsekonomiskt värde ska vara vägledande för förvaltningen, inte MSY.
5. Ta större hänsyn till hela ekosystemet i Östersjön.
6. Påverka andra östersjöländer att införa hållbar förvaltning.

Läs hela debattartikeln här. Finns även som pdf.
Missa inte tidigare notiser om Östersjölaxen.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Holm
Hur får man havsöringen att hugga? Den frågan svarade experterna på. Foto: Nicka Hellenberg
Havsöringsfiske för unga blev en fullträff

Havsöringsfiske för unga blev en riktig hit, när det arrangerades fiskeaktivitet på Gotland under flaggen ”Luften är fri”.

Under en grå aprilhimmel samlades förväntansfulla och fiskefebriga ungdomar på en gotländska kusten för att få testa på spinn- och flugfiske efter de silvriga raketerna – havsöringarna.
Ett antal unga sportfiskare fick testa på kustfiske med vadarbyxor under några spännande timmar. Hela aktiviteten skedde i regi av Sportfiskarna på Gotland, i samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia.

Det här populära eventet kunde ske med stöd av medel från Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket. Allt under flaggan ”Luften är fri” – ett projekt som syftar till att få fler människor att prova friluftsliv. På sikt vill man att ett stort antal aktiviteter av det här slaget långsiktigt ska öka medvetenheten om friluftslivets värden och ge mer kunskap om allemansrätten.

Tillbaka till Gotlandskusten. Joakim Lyander från Sportfiskarna höll i verksamheten och berättade om grunderna i havsöringsfisket, innan det var dags för mer skarpt läge.

De ungdomar som ville testa på flugfiske fick först en snabbkurs på torra land av Niklaus Bauer från Vision, medan Thomas Sjöblom från ABU Garcia tog med sig spinnfiskegänget till vattenbrynet. Förutom dessa tre herrar fanns även Andreas Johannesson och Ola Thomsson från Jaktia Visby med och hjälpte till med såväl handfasta råd som utrustning.

Och visst lyckades ungdomarna också få fisk. Alla som fiskat havsöring på kusten vet hur knivigt det kan vara och hur mycket tid man kan behöva lägga ner innan den första fisken biter, men med professionell ledsagning blir vägen avsevärt kortare.
Ett par riktigt fina havsöringar bet över dragen och kunde efter ett par snabba bilder återbördas till sitt bräckta och rätta element.

Projektledare Joakim Lyander sammanfattar:
– Jag tyckte att satsningen blev lyckad och jag upplevde att alla deltagare var väldigt nöjda med dagen. Att två av juniorerna dessutom lyckades fånga sin allra första havsöring, helt på egen hand, var en fantastisk upplevelse att få bevittna. Jag är helt säker på att detta tillfälle gav flera av deltagarna mersmak och att några tog med sig minnen för livet!
Nedan ett bildsvep från dagen.
Nicka Hellenberg

Foto: Nicka Hellenberg och Joakim Lyander

Du kanske även gillar detta