24000 mail mot finning

Ett förbud mot hajfenefiske, så kallad finning, kan bli verklighet i Kalifornien inom kort. Över 24 000 mail har skickats till stöd för en lag som förbjuder finning.
Varje år dödar det internationella yrkesfisket mer 73 miljoner hajar för att möta efterfrågan på hajfenor. Fenorna utgör basen i hajfensoppa som  har en lång tradition i det kinesiska köket. Världen över fångar man hajar, skär av deras fenor och släpper sedan hajen som inte längre kan simma utan är dömd till svältdöden på havets botten.
Efter en omfattande kampanj, där över 24000 människor visat sitt stöd för att förbjuda finning i Kalifornien ligger nu ett lagförslag som förbjuder finning på guvernör Jerry Browns bord. Guvernören är den som slutligen avgör om lagförslaget blir verklighet.
EU tillåter genom sin katastrofalt dåliga fiskepolitik fortfarande att yrkesfiskare från de stora hajfiskenationerna Spanien och Portugal skär fenor från levande hajkroppar och sedan dumpar dem i havet. Flera organisationer , där i bland Greenpeace, kräver att EU förbjuder finning och att man inför skydd för en rad hotade hajarter.
Du kan stödja arbetet för att stoppa finning här i Europa genom Shark Alliance namninsamling som du hittar HÄR
Anders Nicander

Hajarna berövas på sin fenor och kastas sedan tillbaka i havet.

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...