Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
24000 mail mot finning

Ett förbud mot hajfenefiske, så kallad finning, kan bli verklighet i Kalifornien inom kort. Över 24 000 mail har skickats till stöd för en lag som förbjuder finning.
Varje år dödar det internationella yrkesfisket mer 73 miljoner hajar för att möta efterfrågan på hajfenor. Fenorna utgör basen i hajfensoppa som  har en lång tradition i det kinesiska köket. Världen över fångar man hajar, skär av deras fenor och släpper sedan hajen som inte längre kan simma utan är dömd till svältdöden på havets botten.
Efter en omfattande kampanj, där över 24000 människor visat sitt stöd för att förbjuda finning i Kalifornien ligger nu ett lagförslag som förbjuder finning på guvernör Jerry Browns bord. Guvernören är den som slutligen avgör om lagförslaget blir verklighet.

EU tillåter genom sin katastrofalt dåliga fiskepolitik fortfarande att yrkesfiskare från de stora hajfiskenationerna Spanien och Portugal skär fenor från levande hajkroppar och sedan dumpar dem i havet. Flera organisationer , där i bland Greenpeace, kräver att EU förbjuder finning och att man inför skydd för en rad hotade hajarter.
Du kan stödja arbetet för att stoppa finning här i Europa genom Shark Alliance namninsamling som du hittar HÄR
Anders Nicander

Hajarna berövas på sin fenor och kastas sedan tillbaka i havet.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta