Tre svenska rekord på två arter

Niclas Nilsson från Södra Sandby är välkänd inom karpfiskekretsar. Han har fångat fyra karpar över 20 kilo i år.

Niclas Nilsson från Södra Sandby är välkänd inom karpfiskekretsar. Han har fångat fyra karpar över 20 kilo i år.

Sportfiskarna:
Rekordnoteringarna fortsätter att rasa in i sportfiskevärlden. De senaste rekorden som utsetts av Sportfiskarna är på fiskarterna tunga och karp.

Tunga – rekord två gånger om
Tungan är en plattfisk som vi inte ser alltför ofta i rekordsammanhang. Dessutom är den en delikatess på matbordet, så den har fiskats hårt i vissa områden. Den är också känd för att vara ganska svår att fånga med spö och krok.
– Hittills har vi bara haft några få registrerade fiskar av arten tunga. Men några idoga fiskare har hittat en ny taktik för att lura den skygga fisken. Det handlar ganska mycket om att fiska i mörkret och lokalisera var fisken är innan man ger sig i kast med att fånga den, säger Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.
20 september fiskade Viktor Erickson från Lindome i vattnen runt Kungsbacka och fångade en tunga på 925 gram och 42,8 cm längd. Fisken nappade på daggmask. Men rekordet skulle inte bli långlivat. Den 11 oktober var det dags igen. Johan Albinsson, även han från Lindome fiskade i samma trakter, med Viktor som sällskap, dessutom. Johan lyckades lokalisera en tunga som låg och tryckte på bara 15 centimeters djup, frestade den med mask och fick fisken att hugga. Den visade sig vara hela 45,5 centimeter lång och väga 975 gram, vilket alltså är gällande rekord.
Om arten

Tunga (Solea solea) kallas ibland sjötunga. Som andra plattfiskar ligger den gärna mer eller mindre nergrävd i sand- eller lerbotten och gömmer sig. Maximivikt lär ligga runt tre kilo, men så stora exemplar är ytterst ovanliga i Sverige.

Karp – välkänd fångstman, välkänd karp

Niclas Nilsson från Södra Sandby är välkänd inom karpfiskekretsar. Han har för övrigt fångat fyra karpar över 20 kilo i år. Två av dem kom under rekordnatten. Niclas är också flerfaldig rekordhållare. Nu slår han till igen. Platsen är också den bekant. De senaste åren har det bara handlat om skånska Tegelbruksdammarna när det gäller rekordkarpar. Även så denna gång.
– De största exemplaren av karparna är välkända hos de som jagar dem. Den här fisken kallas Rebecka och lystrar knappast till namnet, men knaprar då och då i sig de boilies som presenteras för henne, förklarar Nicka Hellenberg.
Den här gången, den 29 september, hade karpen en matchvikt om 25 370 gram och var 94 centimeter lång. Efter kontroll av våg och andra uppgifter kunde fisken utses till nytt svenskt rekord.
Om arten
Karpen (Cyprinus carpio) är en av våra största sötvattensfiskar och en mycket uppskattad sportfisk i de svenska vatten där den planterats in.

Grattis till de nya rekordinnehavarna!
Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten hittas på www.sportfiskarna.se under Storfiskregistret.
Storfiskregistret fylls ständigt på med nya kontrollerade storfångster och innehåller mer än 28 000 olika fiskar av alla tänkbara arter från Sverige.

Annons
AKTUELLT

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...