Niclas Nilsson från Södra Sandby är välkänd inom karpfiskekretsar. Han har fångat fyra karpar över 20 kilo i år. Niclas Nilsson från Södra Sandby är välkänd inom karpfiskekretsar. Han har fångat fyra karpar över 20 kilo i år.[/caption] " /> Tre svenska rekord på två arter | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Tre svenska rekord på två arter
Niclas Nilsson från Södra Sandby är välkänd inom karpfiskekretsar. Han har fångat fyra karpar över 20 kilo i år.

Niclas Nilsson från Södra Sandby är välkänd inom karpfiskekretsar. Han har fångat fyra karpar över 20 kilo i år.

Sportfiskarna:
Rekordnoteringarna fortsätter att rasa in i sportfiskevärlden. De senaste rekorden som utsetts av Sportfiskarna är på fiskarterna tunga och karp.

Tunga – rekord två gånger om
Tungan är en plattfisk som vi inte ser alltför ofta i rekordsammanhang. Dessutom är den en delikatess på matbordet, så den har fiskats hårt i vissa områden. Den är också känd för att vara ganska svår att fånga med spö och krok.
– Hittills har vi bara haft några få registrerade fiskar av arten tunga. Men några idoga fiskare har hittat en ny taktik för att lura den skygga fisken. Det handlar ganska mycket om att fiska i mörkret och lokalisera var fisken är innan man ger sig i kast med att fånga den, säger Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.
20 september fiskade Viktor Erickson från Lindome i vattnen runt Kungsbacka och fångade en tunga på 925 gram och 42,8 cm längd. Fisken nappade på daggmask. Men rekordet skulle inte bli långlivat. Den 11 oktober var det dags igen. Johan Albinsson, även han från Lindome fiskade i samma trakter, med Viktor som sällskap, dessutom. Johan lyckades lokalisera en tunga som låg och tryckte på bara 15 centimeters djup, frestade den med mask och fick fisken att hugga. Den visade sig vara hela 45,5 centimeter lång och väga 975 gram, vilket alltså är gällande rekord.
Om arten

Tunga (Solea solea) kallas ibland sjötunga. Som andra plattfiskar ligger den gärna mer eller mindre nergrävd i sand- eller lerbotten och gömmer sig. Maximivikt lär ligga runt tre kilo, men så stora exemplar är ytterst ovanliga i Sverige.

Karp – välkänd fångstman, välkänd karp

Niclas Nilsson från Södra Sandby är välkänd inom karpfiskekretsar. Han har för övrigt fångat fyra karpar över 20 kilo i år. Två av dem kom under rekordnatten. Niclas är också flerfaldig rekordhållare. Nu slår han till igen. Platsen är också den bekant. De senaste åren har det bara handlat om skånska Tegelbruksdammarna när det gäller rekordkarpar. Även så denna gång.
– De största exemplaren av karparna är välkända hos de som jagar dem. Den här fisken kallas Rebecka och lystrar knappast till namnet, men knaprar då och då i sig de boilies som presenteras för henne, förklarar Nicka Hellenberg.
Den här gången, den 29 september, hade karpen en matchvikt om 25 370 gram och var 94 centimeter lång. Efter kontroll av våg och andra uppgifter kunde fisken utses till nytt svenskt rekord.
Om arten
Karpen (Cyprinus carpio) är en av våra största sötvattensfiskar och en mycket uppskattad sportfisk i de svenska vatten där den planterats in.

Grattis till de nya rekordinnehavarna!
Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten hittas på www.sportfiskarna.se under Storfiskregistret.
Storfiskregistret fylls ständigt på med nya kontrollerade storfångster och innehåller mer än 28 000 olika fiskar av alla tänkbara arter från Sverige.

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta