Hjälmarens gösfiske blir MSC-certifierat

Hjälmarens gösfiske blir MSC-certifierat
Gösen är en vit, saftig fisk som innehåller lite fett. De främsta marknaderna för hjälmargösen är Tyskland, Österrike och Frankrike där efterfrågan på färsk MSC-certifierad fisk är stor. (Copyright Gunnar Magnusson/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License )

Fisket av gös i Hjälmaren blir återigen internationellt erkänt som ett hållbart fiske, en mycket glad nyhet för både yrkesfiskare och konsumenter.  Och en fjäder i hatten åt en fisketradition med anor – här har yrket som fiskare gått i arv sedan 1400-talet.
Som första svenska fiske, och världens första sötvattenfiske, blev Hjälmarens gösfiske redan 2006 certifierat enligt Marine Stewardship Councils (MSC) miljöstandard för ett hållbart och välskött fiske. I november 2013 står det nu klart att fisket av gös i Hjälmaren återigen blir MSC-certifierat.
– Det är fantastiskt att fiskarna i Hjälmaren åter har MSC-certifieringen i sin hand eftersom de tydligt tar ansvar för att fiska hållbart. Nu när svårigheterna med uppdatering av beståndssituationen är lösta hoppas vi att de kan behålla sin certifiering framöver, säger Charlotta Järnmark, Världsnaturfonden WWF.

Fortsatta förbättringar
Fem år efter certifiering måste MSC-certifierade fisken gå igenom hela bedömningsprocessen igen för att säkra att de fortfarande uppfyller MSC-standarden och fortsätter att förbättras inom de områden där det behövs. Kraven på förbättringar läggs ut i de handlingsplaner som de flesta MSC-certifierade fiskena har och varje år följs förbättringarna upp. Under den första omgången av certifieringsprocessen hade gösfisket i Hjälmaren implementerat samtliga punkter i sin handlingsplan och bidragit till att förbättra kunskapen om Hjälmarens ekosystem och gösens bestånd.
– Vi gratulerar yrkesfiskarna i Hjälmaren för deras engagemang. MSC-certifieringen manar till samarbete mellan myndigheter, miljöorganisationer, fisket och forskningsinstitutioner för att tillsammans arbeta för en hållbar verksamhet som ständigt förbättras, säger Minna Epps, chef för MSC:s östersjökontor

Gösfisket i Hjälmaren
Hjälmaren är Sveriges fjärde största insjö och fisket av gös pågår under hela året. På sommarhalvåret använder de omkring 30 yrkesfiskarna burar och på vintern används nät för att fånga gösen. Genom dessa skonsamma fångstmetoder dras mellan 150 och 200 ton gös upp per år.
Bosse och Anders Eriksson fiskar gös året om. De exporterar främst fisken, men säljer även till enstaka restauranger. För dem är omcertifieringen en glad nyhet och båda anser att fördelarna för dem är många.
– Det blir en mer konkurrenskraftig vara och det blir ett bättre pris i förhållande till gösen i Östeuropa, säger sonen Anders som utgör 17:e generationens fiskare i familjen enligt kyrkoböckerna.

Rovdjur med efterfrågan i Europa
Gös lever i sjöar och floder i norra och centrala Europa. De är snabba rovdjur som blir upp till 20 kg tunga. Hjälmarens viktigaste lekområden är välkända och fiskesäsongerna bestäms med fokus på att skydda dessa områden.
– Vi är glada och stolta över att vårt fiske åter blivit MSC-certifierat och att vi återigen kan sälja vår fisk som MSC. Certifieringen är viktig för att vi ska få tillgång till våra viktigaste marknader för gös och för konsumenterna fungerar den som ett bevis för hållbarhet,  säger Sören Windstrup Jensen, fiskare av gös i Hjälmaren.

Publicerad: 14 November 2013
Av: Morgan Fihn

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

Cannon Easi-Troll ST djuprigg
Rek. 5795 kr 4609 kr
Abu Garcia Victis spinnspö
Rek. 1799 kr Fr. 982 kr Du sparar:
Gunki Boogie Craw 9 cm 8-pack
Rek. 80 kr Ordinarie pris 74 kr Fr. 42 kr Du sparar: 32 kr
Rapala Down Deep Husky Jerk 12 cm [15 g] SP 1-pack
Rek. 169 kr Fr. 129 kr Du sparar:
Rapala Original Floater 18 cm 1-pack
Rek. 199 kr Fr. 159 kr Du sparar: