De provsvar som man hittills analyserats pekar inte på sälpest, men det är ännu för tidigt att utesluta. (Foto: Anders Nicander) De provsvar som man hittills analyserats pekar inte på sälpest, men det är ännu för tidigt att utesluta. (Foto: Anders Nicander)[/caption] " /> 250 döda sälar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
250 döda sälar
De provsvar som man hittills analyserats pekar inte på sälpest, men det är ännu för tidigt att utesluta. (Foto: Anders Nicander)

De provsvar som man hittills analyserats pekar inte på sälpest, men det är ännu för tidigt att utesluta. (Foto: Anders Nicander)

Massor av döda sälar flyter nu iland i Göteborgs skärgård. ”Det utökas hela tiden”, säger sälexperten Tero Härkönen till Gp.se.
Över 250 döda knubbsälar har sedan i april påträffats längs västkusten. Nu verkar det dock som att ”säldöden” intensifierats.
– Det är värst från Göteborgs södra skärgård och upp till Orust och antalet inrapporterade döda djur utökas hela tiden. Bara i förra veckan påträffades ett tjugotal döda sälar, säger Tero Härkönen, sälforskare på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm till Gp.se.
Om det rör sig om ett virus, sälpest eller något annat har man än så länge ingen aning om.
– Vi söker febrilt efter färska kadaver som vi kan analysera. På måndag ska vi fånga ett antal levande sälar och ta prover, men vi kan inte gå ut med information förrän vi hittat någon säker smittkälla, säger Härkönen.

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta