De provsvar som man hittills analyserats pekar inte på sälpest, men det är ännu för tidigt att utesluta. (Foto: Anders Nicander) De provsvar som man hittills analyserats pekar inte på sälpest, men det är ännu för tidigt att utesluta. (Foto: Anders Nicander)[/caption] " /> 250 döda sälar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
250 döda sälar
De provsvar som man hittills analyserats pekar inte på sälpest, men det är ännu för tidigt att utesluta. (Foto: Anders Nicander)

De provsvar som man hittills analyserats pekar inte på sälpest, men det är ännu för tidigt att utesluta. (Foto: Anders Nicander)

Massor av döda sälar flyter nu iland i Göteborgs skärgård. ”Det utökas hela tiden”, säger sälexperten Tero Härkönen till Gp.se.
Över 250 döda knubbsälar har sedan i april påträffats längs västkusten. Nu verkar det dock som att ”säldöden” intensifierats.
– Det är värst från Göteborgs södra skärgård och upp till Orust och antalet inrapporterade döda djur utökas hela tiden. Bara i förra veckan påträffades ett tjugotal döda sälar, säger Tero Härkönen, sälforskare på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm till Gp.se.
Om det rör sig om ett virus, sälpest eller något annat har man än så länge ingen aning om.
– Vi söker febrilt efter färska kadaver som vi kan analysera. På måndag ska vi fånga ett antal levande sälar och ta prover, men vi kan inte gå ut med information förrän vi hittat någon säker smittkälla, säger Härkönen.

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta