Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
2,7 miljoner till öringen

Vätternöringen kan se fram emot nya lekområden i Hjoån och dess tillflöden. (Foto: Morgan Fihn)

Hjoån är en viktig reproduktionslokal för vätternöringen. Hjo kommun driver sedan många år Projekt Öring för att underlätta lek och vandring. Nu bidrar Naturskyddföreningen med 2,7 miljoner. Detta innebär att lekmöjligheter kan återskapas i hela ån och alla dess biflöden.
Om allt går i lås med markägare och myndigheter kommer de nya vandringsvägarna att byggas under 2012 och slutföras under 2013. Efter det kommer fisken kunna nå hela den ursprungliga sträckan i Hjoån, samt stora delar av bäckarna som mynnar ut i Hjoån.
– Det här fantastiskt roligt och nu ser vi fram emot att köra igång, säger Hans-Göran Hansson, ordförande i Hjåns fiskevårdsförening.
Redan 2001 utfördes omfattande fiskevårdåtgärder då man möjliggjorde fri passage för vätternöringen upp till Herrekvarn. Varje höst arrangerar Hjo kommun öringsafari längs Hjoån, då man vandrar längs ån och tittar på öringar i lekbestyr. Med nya leklokaler kan denna öringsafari bli en riktig långvandring framöver.
Vill du titta på öringlek redan nu? Klicka här och sök på öringlek.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta