Håkan Norling och Mikael Frödin tycker att det är intressant att testa nya grepp på flugfiske efter lax. Håkan Norling och Mikael Frödin tycker att det är intressant att testa nya grepp på flugfiske efter lax.[/caption] " /> Årets första lax på fluga | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Årets första lax på fluga
Håkan Norling och Mikael Frödin tycker att det är intressant att testa nya grepp på flugfiske efter lax.

Håkan Norling och Mikael Frödin tycker att det är intressant att testa nya grepp på flugfiske efter lax.

Gränserna mellan olika fisken suddas ut när allt fler söker nya fiskeupplevelser. Nu har flugfiskarna Mikael Frödin och Håkan Norling, slagit sig ihop med laxtrollaren Johan Ablessson och igår landade de årets första fluglax.
Crossover är ett begrepp som används inom innovativ matlagning, men kan nu även appliceras på fiske.
– Håkan och jag tog med allt vårt flugkunnande, tunga linor och mängder av flugor och gav oss ut på havet tillsammans med den erfarne skepparen Johan Abelsson, berättar Mikael Frödin.
– I går, i hård sjö small det på en fin blanklax på 7,5 kilo. Den tog på en sillimitation.
Att fiska lax på fluga från trollingbåt är en utmaning som nu ska undersökas noggrannare av Mikael Frödin. Vilka flugspön funkar bäst, vilka linor, sjunkhastigheter, tafslängder och flugkreationer? Hans observationer kommer att delges i Fiskejournalen framöver.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta