Klumpfisken är en dålig simmare, som likt ett gigantiskt plankton, flyter med strömmarna.
Klumpfisken är en dålig simmare, som likt ett gigantiskt plankton, flyter med strömmarna.[/caption]För någon vecka sedan listade vi de största benfiskarna, alltså alla fiskar som inte är hajar eller rockor. Den tyngsta benfisk som någonsin vägts, är en klumpfisk på 2300 kilo. " /> Gigantisk klumpfisk från 1910 | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Gigantisk klumpfisk från 1910

Klumpfisken är en dålig simmare, som likt ett gigantiskt plankton, flyter med strömmarna.


Klumpfisken är en dålig simmare, som likt ett gigantiskt plankton, flyter med strömmarna.

För någon vecka sedan listade vi de största benfiskarna, alltså alla fiskar som inte är hajar eller rockor. Den tyngsta benfisk som någonsin vägts, är en klumpfisk på 2300 kilo.
På bilden ser ni en klumpfisk (Mola mola)från 1910 som väger strax över 1500 kilo. Den fångades vid St.Catalina Island, utanför Los Angeles. Fångstmannen var W.N. McMillan.
Generellt är det numera väldigt ont om stora fiskar, då de i stor utsträckning fiskats bort från våra hav. De flesta storleksrekord har många år på nacken. En utveckling som skulle gå att vända om vi började förvalta haven rätt.
Läs notisen om de största benfiskarna här.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En rad faktorer ligger bakom nedgången av gäddor i Göta älv och Nordre älv. Foto: Anders Lundin
Kris för populära gäddvatten – knappt någon föryngring

Göta älv i Ale kommun och Nordre älv inom Göteborgs stad har varit två populära gäddvatten för sportfiskare. Men frågan är hur länge till? En yngelinventering som Sportfiskarna genomfört visar på mycket låga tätheter av gäddyngel.

Det var på uppdrag av Göteborgs stad och Alefiskarna som Sportfiskarna inventerat gäddyngel i de båda älvarna. Bakgrunden var att gäddfisket har försämrats kraftigt under de senaste åren, och en teori är att föryngringen av gäddor inte fungerar tillfredsställande.

Inventeringen bekräftar just detta. I Nordre älv fångades endast två gäddyngel, båda strax nedströms Nordreälvsbron.
Här pekas flera faktorer ut som bidragande, exempelvis brist på bra lekområden, onaturlig vattenreglering, predation av spigg på gäddyngel samt predation av säl på vuxen gädda.

I Göta älv fångades 10 gäddyngel i det undersökta området.

De största hoten mot gäddbeståndet där anses, enligt Sportfiskarna, vara den onaturliga vattenregleringen, den tunga båttrafiken i älven samt predation från säl på vuxna och lekmogna gäddor.
Läs mer här!

Du kanske även gillar detta