Det har duggat tätt med rapporter om stora hälleflundror från Norge i vår. Nu senast kom det upp en flundra på 235 centimeter som beräknades väga 180 kilo. " /> Familjen Boströms feta flundra | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Fludran landades med ett spö från Pezon & Michel som heter Oceaner VK Boat, med en Penn Fathom Lever Drag rulle laddad med Whiplash Pro 0,25mm. Foto: Henric Wigren
Familjen Boströms feta flundra

Det har duggat tätt med rapporter om stora hälleflundror från Norge i vår. Nu senast kom det upp en flundra på 235 centimeter som beräknades väga 180 kilo.
Familjen Ylva, Mats och Ingemar Boström var på Norgesemester och hade haft en strålande vecka på Camp Röst. Gänget kände sig ganska nöjda, men kanske hade de önskat sig en flundra med lite tyngd i. Det skulle de snart få…
Direkt när det högg förstod alla att det var en stor fisk på Ingemar Boström spö. Och redan efter 15 minuter var fisken vid ytan. Då såg alla HUR stor den var. 235 centimeter lång och cirka 180 kilo tung. Vilken drömavslutning! Fisken återutsattes och den lyckliga familjen Boström fick en fiskesemester de sällan kommer att glömma.
Läs mer och se klipp på Camp Röst.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
De som efterlyst strängare regler för yrkesfiske i Östersjön vädrar nu morgonluft. Foto: Krisztian Tabori
Partier överens – hopp om kursändring för yrkesfiske

Tunga förslag inger nu hopp om kursändring för yrkesfisket. Redan för en månad sedan beslutade regeringen om 2021 års regleringsbrev för Havs- och vattenmyndigheten som innehöll flera uppdrag för att förbättra havsmiljön och reglera yrkesfisket. Nu kommer även Miljömålsberedningen med förslag i samma riktning.

Den 22 december beslutade regeringen att ge Havs- och vattenmyndigheten flera uppdrag genom sitt så kallade regleringsbrev.
Det innehöll bland annat kapitel om att skydda kustlekande sillbestånd i norra Egentliga Östersjön, och att myndigheten fick uppdraget att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas. De ska också göra det enklare att kontrollera att fartygen rapporterar bifångster, exempelvis av tumlare. Myndigheten ska även redovisa hur förvaltningen av ål genomförs så att skyddet av beståndet prioriteras. Hela regleringsbrevet kan du läsa här.

Nu har även Miljömålsberedningen lämnat sitt betänkande som pekar i samma riktning. I dokumentet som lämnats över till regeringen finns det bland annat förslag om en havsmiljölag, 30 procent skyddade marina områden och utredning av det pelagiska fisket och trålgränsen.

Alla partier överens
Fiskejournalen har pratat med Vänsterpartiets representant i Miljömålsberedningen, Elin Segerlind, och hon är hoppfull om att flera förslag ska bli skarpa beslut.

– Jag är nöjd med att vi kom så här långt. Det är egentligen fantastiskt att 8 partier som har grundläggande olika syn på naturen och människans förhållande till den kom överens om det ett så pass omfattande underlag med så många förslag, säger hon.

Hon välkomnar i synnerhet förslaget om en havsmiljölag.
– Regeringen kommer utifrån den behöva lägga fram förslag för förbättringar och åtgärder varje år till riksdagen i en proposition. Personligen tycker jag också att det är bra med ett förslag om att HaV ska bedöma påverkan från det storskaliga pelagiska fisket, som trålning utomskärs, av bland annat sill och strömming. Det är också bra att de ska ta fram ett underlag för beslut om eventuella bevarandeåtgärder som exempelvis utflyttning av trålgränsen, säger Elin Segerlind.

Här kan du läsa mer om alla förslag i Miljömålsberedningens betänkande.

Du kanske även gillar detta