Shark Week är tillbaka med en hel veckas nyproducerade hajdokumentärer på Discovery Channel. " /> Mer hajar på Discovery | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Maria Ålander
Hajar är fascinerande och nu har Discovery kommit med ytterligare 7 haj-dokumentärer.
Mer hajar på Discovery

Shark Week är tillbaka med en hel veckas nyproducerade hajdokumentärer på Discovery Channel.
Med start på söndag 9 augusti, sänds dokumentärer producerade av världens mest namnkunniga marinbiologer, hajforskare och naturfilmare klockan 21.00 och 22.00 hela vägen fram till lördagen. Bland annat får vi följa med till stranden där dödliga hajattacker sker med obehaglig precision varannat år i Return of the Great White Serial Killer. Dessutom är vi med när amerikanska och kubanska hajforskare i ett unikt samarbete undersöker vattnen kring Kuba, hem åt en av världens största hajpopulationer. Kände hajfilmaren Dave Riggs fick närkontakt med en vithajshona i våras när dokumentären Super Predator filmades och marinbiologen Greg Skomal mäter hajars rörelsemönster i Shark Trek.

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta