Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
3 heta för gädda

Gäddan är vår i särklass populäraste sportfisk. Den är aggressiv, storvuxen och listig och den finns i ett vatten nära dig.
Var än i Sverige du befinner dig är det aldrig långt bort till ett vatten som håller gädda. Vill du fiska med framgång och kanske fånga någon av de stora ”krokodilerna” kan du kolla in Cato Bekkevolds artikel i nya numret av Fiskejournalen. Här beskriver Cato tre metoder som tar dig lång bort från måfåkastandet i näckrosviken.
I vår webb-tv hittar du också tackel- och tekniktips med gäddexperten David Lundqvist.
Anders Nicander

En djuptrollad vobbler kan få gäddan att löpa amok, tipsar Cato Bekkevold i senaste numret av Fiskejournalen.

En djuptrollad vobbler kan få gäddan att löpa amok, tipsar Cato Bekkevold i senaste numret av Fiskejournalen.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta