Just nu:
Annons

Nyheter

4 år sedan Sverige Maria Ålander
3 största och konstigaste benfiskarna

Fiskar delas in i benfiskar och broskfiskar. I princip hör alla fiskar, utom hajar och rockor, till avdelningen benfiskar. Vi ska titta på den tyngsta benfisken, den längsta benfisken samt den största benfisken som någonsin levt på detta klot.
Dessa topp-3-fiskar är inte bara stora, de är väldigt märkliga också. Låt oss börja med världens tyngsta benfisk. Det är varken belugastören eller blue marlin, utan den tafatta klumpfisken, Mola mola. Denna runda fisk finns i de flesta hav på jorden och lever på att äta maneter. Hur någon kan bli så stor och tung på en diet av maneter är obegripligt. Den tyngsta klumpfisken man någonsin hittat, vägde 2300 kg. Den kraschade in i en båt i Australien år 1910. Den mättes till 4,3 meter mellan fenorna (alltså på höjden) och var 3,1 meter lång.
Foto: CC/Wikimedia
sillkungDen längsta benfisken är ytterligare en spektakulär varelse. Exemplar på 13,7 meter har hittats, men det finns uppgifter om 16 meter långa exemplar. Dock är denna fisk ingen bodybuilder, utan har en smal och platt kropp. Det tyngsta exemplar som hittats, vägde 272 kilo. Kroppen skimrar i silver och pärlemor. Vi talar om sillkungen! För att kröna hela denna konstiga fisks uppenbarelse, har den en krona av röda fenstrålar på huvudet. Sillkungen lever på djupt vatten och finns i alla oceaner. Ett exemplar drev iland på svenska västkusten senast 2010. Sillkungen på bilden är sju meter lång och flöt iland i Californien 1996. Bild: CC_Wikipedia

Leedsichtys424

Det har funnits mycket, mycket större benfiskar. Den största benfisk som man tror någonsin existerat är Leedsichthys problematicus. Sitt namn fick den av att de första fossilen hittades i engelska Leeds samt att det var problematiskt att tolka fynden. Hela fiskens skelett är nämligen inte gjort av ben, vilket gav märkliga fossil.
Det spekuleras vilt om hur stor fisken egentligen blev. Gissningar på allt från 16 meter till 27 meter och en vikt på emllan 20 och 50 ton förekommer.
Teckningen är en tolkning av hur fisken kan ha sett ut. Bild: CC_Wikipedia

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En massa fisk kan det bli vid massafabriker, om projektet faller väl ut. Foto: Rigel
Svenskt pilotprojekt: Massa fisk vid massafabriker?

Allt fler aktörer verkar anse att framtidens fiskodlingar ska bedrivas på land. Nu presenteras ett nytt koncept, där fiskodlingar ska utnyttja spillvärme från massabruk.

Det är företaget Big Akwa i Härnösand och dess ägare Hugo Wikström som meddelar att han satsar på ett pilotprojekt under 2021.
Tanken är att utnyttja spillvärmen från massabruk till att temperera vattnet i en närliggande, landbaserad fiskodling. Samtidigt kan det näringsrika vattnet från fisktankarna gå tillbaka till massabrukets bioreningsdammar, där det blir till föda för de mikroorganismer som används för att rena bioslam från produktionen. Dessutom renas vattnet och man undviker den skadliga effekt som konventionella fiskodlingar kan medföra på miljön, enligt beskrivningen av projektet.
– Mänskligheten står inför stora utmaningar vad gäller livsmedelsförsörjningen, och jag vill vara med och bidra till att den kan lösas på ett bra och effektivt sätt, säger Hugo Wikström i ett pressmeddelande.

Samarbetar med SCA
Dialog förs med SCA, och nu pågår aktiviteter för att hitta möjliga platser för ett pilotprojekt.
– Att odla fisk i anslutning till massabruk kan både ge näring till bioreningen och bli ett användningsområde för lågvärdig restvärme, som inte går att nyttja på så många andra sätt. Det är utmanande att i anslutning till ett massabruk hitta en lämplig plats för det utrymme som en fiskodling kräver, men faller bitarna på plats så skulle en intressant symbios kunna uppstå mellan Big Akwa och SCA, säger SCA:s innovationschef Magnus Viström i pressmeddelandet.

Du kanske även gillar detta