3 största och konstigaste benfiskarna

Fiskar delas in i benfiskar och broskfiskar. I princip hör alla fiskar, utom hajar och rockor, till avdelningen benfiskar. Vi ska titta på den tyngsta benfisken, den längsta benfisken samt den största benfisken som någonsin levt på detta klot.
Dessa topp-3-fiskar är inte bara stora, de är väldigt märkliga också. Låt oss börja med världens tyngsta benfisk. Det är varken belugastören eller blue marlin, utan den tafatta klumpfisken, Mola mola. Denna runda fisk finns i de flesta hav på jorden och lever på att äta maneter. Hur någon kan bli så stor och tung på en diet av maneter är obegripligt. Den tyngsta klumpfisken man någonsin hittat, vägde 2300 kg. Den kraschade in i en båt i Australien år 1910. Den mättes till 4,3 meter mellan fenorna (alltså på höjden) och var 3,1 meter lång.
Foto: CC/Wikimedia
sillkungDen längsta benfisken är ytterligare en spektakulär varelse. Exemplar på 13,7 meter har hittats, men det finns uppgifter om 16 meter långa exemplar. Dock är denna fisk ingen bodybuilder, utan har en smal och platt kropp. Det tyngsta exemplar som hittats, vägde 272 kilo. Kroppen skimrar i silver och pärlemor. Vi talar om sillkungen! För att kröna hela denna konstiga fisks uppenbarelse, har den en krona av röda fenstrålar på huvudet. Sillkungen lever på djupt vatten och finns i alla oceaner. Ett exemplar drev iland på svenska västkusten senast 2010. Sillkungen på bilden är sju meter lång och flöt iland i Californien 1996. Bild: CC_Wikipedia

Leedsichtys424
Det har funnits mycket, mycket större benfiskar. Den största benfisk som man tror någonsin existerat är Leedsichthys problematicus. Sitt namn fick den av att de första fossilen hittades i engelska Leeds samt att det var problematiskt att tolka fynden. Hela fiskens skelett är nämligen inte gjort av ben, vilket gav märkliga fossil.
Det spekuleras vilt om hur stor fisken egentligen blev. Gissningar på allt från 16 meter till 27 meter och en vikt på emllan 20 och 50 ton förekommer.
Teckningen är en tolkning av hur fisken kan ha sett ut. Bild: CC_Wikipedia

Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...