Det är inte varje dag man hittar en tonfisk på stranden – och när den är alldeles färsk så är det ju utsökt mat. Så tänkte Håkon Sandholm i Lofoten när en god vän hittade en 24 kilo tung tonfisk vid fjorden. " /> Upphittad tonfisk blev till mat | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Fiskejournalen
För några månader sedan hittade Joakim Odelberg en död tonfisk i Ljungskile. Tunan som hittade vid Lofoten var dock i betydligt bättre skick.
Upphittad tonfisk blev till mat

Det är inte varje dag man hittar en tonfisk på stranden – och när den är alldeles färsk så är det ju utsökt mat. Så tänkte Håkon Sandholm i Lofoten när en god vän hittade en 24 kilo tung tonfisk vid fjorden.

Enligt Lofotsposten var det en bekant till Håkon Sandholm som hittade fisken när han tog en promenad nere vid fjorden. Han tog kontakt med Håkon, som är kunnig när det gäller fiskar och tillsammans undersökte de fyndet.
De kom fram till att tonfisken inte varit död särskilt länge och att den var i mycket gott skick. Håkon Sundholm säger till tidningen att han tror att fisken kommit in på grunt vatten och sedan blivit instängd när vattnet snabbt drog sig tillbaka.

Fisken var en meter lång och vägde 24 kilo. Synd på så mycket fint tonfiskkött, tyckte Håkon och tog den med till en privatskola där eleverna fick pröva att göra fina tonfiskrätter i skolköket.
Håkon är inte helt säker på saken, men tror att det handlar om blåfenad tonfisk. Bild på Sundholm och tonfisken finns på den här länken.

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta