Nianån återfår naturligt flöde

Överallt i landet sker nu små projekt som återskapar vandringsvägar för fisk.

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger tre miljoner kronor för att skapa fria vandringsvägar för fisk och andra djur i Nianån i Gävleborgs län.
Pengarna går till ett projekt som innebär att en damm och ett gammalt kraftverk i Hudiksvalls kommun rivs och att vattenmiljöerna återställs.
– Genom att återställa miljön förbättras förutsättningarna för havsöring, flodnejonöga, sik och andra vandrande arter, säger Erik Törnblom, utredare på HaV.
Nianån är ett av de största vattendragen i Hudiksvalls kommun. Ån rinner till största delen genom skogsterräng och mynnar i havet vid Njutångersfjärden. Vid åns mynning finns Sofieholms kraftstation som stått där sedan 1909. Genom att riva damm och kraftstation kommer ån nedströms att återfå sitt naturliga flöde. Byggnaden påverkas däremot inte utan den ska bevaras.

Genom åtgärderna kommer havsöring, sik och flodnejonöga men även andra vandrande arter att gynnas.

– Kraftstationen är i dag det enda som hindrar havsvandrande fisk att ta sig upp i ån och nå möjliga reproduktionsmiljöer. Därför bedömer vi att det här projektet ger väldigt stor effekt på miljön, säger Erik Törnblom, utredare på enheten för biologisk mångfald på HaV.
– Återställningen påverkar hela vattendraget som är idag viktigt för flodpärlmussla och öring. Genom åtgärderna kommer havsöring, sik och flodnejonöga men även andra vandrande arter att gynnas. Nianån är också ett viktigt friluftslivsområde i Hudiksvalls kommun.
I och med att damm och kraftverk rivs så kommer också ett tre hektar stort naturreservat att bildas.

Publicerad: 29 March 2016
Av: Fiskejournalen