400 öringar flyttar in. (Foto: Länsstyrelsen Östergötland) 400 öringar flyttar in. (Foto: Urban Hjälte/Länsstyrelsen Östergötland)[/caption] " /> 400 öringar har flyttat hem till Lillån | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
400 öringar har flyttat hem till Lillån
400 öringar flyttar in. (Foto: Länsstyrelsen Östergötland)

400 öringar flyttar in. (Foto: Urban Hjälte/Länsstyrelsen Östergötland)

Lillån i Östergötland har genom omprövad vattendom och byggandet av fiskväg åter möjligheten att fungera som ett värdefullt lek- och uppväxtområde för den unika nedströmlekande Sommenöringen.
Länsstyrelsen har nu flyttat 400 öringungar från uppväxtområden i Svartån till flera lämpliga sträckor i Lillån. Nu är förhoppningarna att öringarna ska präglas på sin nya miljö, så att de som lekmogna återvänder efter att de vuxit sig stora under en tid i Sommen.
Nykläckta öringar är mycket revirhävdande och många konkurreras ut under de första månaderna.  Uttaget utgör alltså en del av det naturliga överskott som produceras varje år och påverkar därför inte bestånden i Svartån.
Åtgärden är en del av åtgärdsprojektet ”Sommens nedströmlekande öring i Svartån och Lillån” som har beviljats 1 miljon kronor från Havs- och vattenmyndigheten.

Läs mer om åtgärder inom projektet här.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta