Det jublas bland både bybor och sportfiskare när grävmaskinerna rullar in i Gysinge. De ska nämligen dit i syftet att få tillbaka den naturliga harren och öringen i Gysingeforsarna, som är en del av nedre Dalälven. " /> 5 miljoner satsas på harr och öring i Gysinge | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Harrens framtid i Ljusnan ser ljusare ut, efter beskedet om miljonstödet.
5 miljoner satsas på harr och öring i Gysinge

Det jublas bland både bybor och sportfiskare när grävmaskinerna rullar in i Gysinge. De ska nämligen dit i syftet att få tillbaka den naturliga harren och öringen i Gysingeforsarna, som är en del av nedre Dalälven.

De senaste årens provfisken visar att återväxten av harr och öring är obefintlig på den aktuella sträckan, men nu har ett av landets största fiskevårdsprojekt inletts där. Totalt satsas 5 miljoner kronor av EU-medel och statliga pengar i projektet, som leds av länsstyrelsen i Gävleborg, i samarbete med länsstyrelsen i Uppsala och ett flertal fiskevårdsområden.

– Det har varit snustorrt här de två senaste åren under en månad. Och då finns det inga vattenorganismer som överlever, säger Karl Gullberg, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Gävleborg till SVT.

Grävarbetena i Gysingeforsarna, Lisslen och Sevedskvarn kommer att pågå under hösten och fortsätter även under 2019, och det är bara hålla tummarna för att öringarna återvänder redan nu för att reproducera sig.

Hela inslaget i SVT hittar du här:

 

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta