5 snabba frågor till gäddmästaren!

Gäddfiskaren Tero Paakki bjuder gärna på goda fisketips. Här står höstgäddan i fokus. Häng med!

Tero Paakki är en av Sveriges mest intressanta personligheter när vi kommer till gäddfiske. Fiskejournalen ringde upp honom för att ställa fem snabba frågor om fisket efter höstgäddan.
Tero Paakki ser världen i grönt. För honom är gäddan lika viktig som vatten och syre. Nästan. Under alla hundratusentals kast som Tero avhandlat så har hans kännedom om Sveriges mest populära sportfisk blivit en informationskälla som många vill åt. Vi tänkte att Tero skulle få bjuda på några av sina bättre tips så vi ringde upp honom väl passande inför den stundande höstsäsongen. Här kommer fem frågor och lika många svar som förhoppningsvis gör resan till drömfisken något kortare.

1. Var letar du helst gäddan om hösten, i respektive vatten: älv, sjö och skärgård?
Sjö: Om jag skulle komma till en helt ny sjö nu under hösten så skulle jag absolut inte börja mitt letande inne i grundvikar och vassar, där får du oftast mindre fiskar. Jag siktar in mig på dom större fiskarna som rör sig i anslutning till betesstimmen som ”klumpar ihop sig” på lite djupare vatten. Jag söker även fisken runt undervattensåsarna (som man lätt kan upptäcka med sitt ekolod) som brukar vara stekheta nu under hösten. Det sistnämnda fisket kan vara sjukt långtråkigt men när det väl hugger så är det inte allt för sällan en fin pjäs.

Älv: Älvfisket skiljer sig jättemycket mellan olika älvar men i mitt hemmavatten letar jag gäddan i nära anslutning till första branten från grundpartiet. Senare på hösten samlar sig även här stora stim på de djupaste partierna. I anslutning till dessa kan du ibland hitta stor fisk. Sen är givetvis bakvatten nästan alltid hett i vilken älv du än kommer till.

Skärgård: Skulle jag fiska i skärgården så skulle jag leta upp vikar där vinden ligger på och fiska mig inifrån och ut, bara för att bryta mönstret. Många gäddfiskare väljer att fiska från djupare vatten in mot grunt men min teori är att om man presenterar betet så det simmar från motsatt håll mot vad gäddorna är vana vid så väcker det lite extra intresse. Jag skulle även söka höstgäddan runt undervattensgrynnor och bottenstrukturer på lite djupare vatten.

Skulle jag fiska i skärgården så skulle jag leta upp vikar där vinden ligger på och fiska mig inifrån och ut, bara för att bryta mönstret.

2. När ska man fokusera på fisket efter gäddan, vilka förhållanden är allra bäst enligt dig?
För min del spelar inte vädret så stor roll. En stor gädda kan hugga i solsken och bleke, inga problem. Huvudsaken är att man är ute på vattnet. Är man ute i sol och bleke så är skymningen det bästa tipset från min sida. Fisken äter i både skitväder som finväder. Men får jag välja så ska får det gärna vara lite busväder, det ska vara lite oroligt på vattnet. Oftast är det just då fisket är bra mitt under dagen.

3. Hur ska man tänka kring valet av bete?
Valet av bete och färg för min del på hösten innefattar flera olika beten – allt från gummi till jerkbait. När vi kommer till färgen så fiskar jag gärna med beten som är neutrala eller silverfärgade på ett eller annat vis. Gäddan kan vara lite extra kräsen på hösten och då är ofta ett silverfärgat bete grymt effektivt. Utöver det så fiskar jag även med UV-färger. På hösten har de fiskat riktigt bra.

Jag fiskar alltid hem betet lugnt med flera ryck kryddat med några snabba uppåtlyft med spöt, detta för att efterlikna en flyende betesfisk.

4. Någon speciell fiskestil som enligt dig triggar höstgäddan?
Min fiskestil är i stort sett samma hela året. Jag fiskar alltid hem betet lugnt med flera ryck kryddat med några snabba uppåtlyft med spöt, detta för att efterlikna en flyende betesfisk.

5. Har du något Ess i rockärmen som du tar fram när inget funkar?
Esset i rockärmen under tröga dagar är för min del att fortsätta nöta och nöta tills jag tröttar ut gäddorna.

Läs mer om gäddfiskaren Tero Paakki i ett kommande nummer av tidning Fiskejournalen – alltid i en butik nära dig!

Psssssst! Vill du försäkra dig om att du inte missar numret? Få tidningen billigare och tidigare än alla andra och direkt hem i brevlådan – bli prenumerant idag!

 

Annons

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Annons
Annons
AKTUELLT

Ny Fiskejournalen i butik – båtspecial

Ddet går mot ljusare tider och passande nog står ett rykande färskt nummer av Fiskejournalen i butikshyllorna. Här är lite av innehållet i nummer 2.  Det är ett gott om härlig läsning i det nya numret av Fiskejournalen, framförallt för alla båtintresserade. Det är nämligen extra många sidor som handlar om båt och du får

Miljonregn till WWF – som storsatsar på Östersjön

Världsnaturfonden WWF levererar nu en försenad julklapp till sportfiskare och andra som engagerar sig i Östersjöns öde. Med hjälp av 27,8 miljoner från Postkodlotteriet så inleder de satsningen ”Återskapa Östersjöns livskraft”. Enligt WWF så kommer det handla om naturvårdsinsatser i världsarvet Höga Kusten i Ångermanland, Stockholms skärgård och biosfärområdet Kristianstads vattenrike i Skåne. – Vi

Synen som upprör: Massor av gäddskallar i skärgården

Nej, fiskeguiden Peter Wållgren uppmanar inte till en allmän hatstorm mot sälbeståndet i Stockholms skärgård. Men däremot så tycker han att gränsen är nådd nu, efter att ha hittat massor av uppätna gäddor i tidigare fiskrika vikar. Peter Wållgren, bland annat styrelsemedlem i Sveriges organiserade fiskeguider, känner inte alls igen sina gamla farvatten omkring Vaxholm.

Stjärnskottet Linnea Lönn fyller livet med fiske

Linnea Lönn har snabbt gjort sig ett namn inom sportfiskekretsar. Fiskejournalen vågar faktiskt utse henne till en av landets absolut flitigaste fiskare – som dessutom levererar resultat som många bara kan drömma om. Hur gör hon egentligen? Svaret får ni på Sportfiskemässan. Linnea Lönn från Gävle är bara 25 år gammal men har redan avverkat fiskedagar

Spännande havsöringfiske på Västkusten

Jonas Nordigårds guidar efter havsöringen på Västkusten och har genom åren dragit på sig en hel del intressanta kunskaper i ämnet. Möt Jonas på Fiskejournalens stora scen på Sportfiskemässan och lär dig om hur du lurar Bohusläns silver. I Bohuslän fiskar man på en helt självreproducerande havsöringsstam. Den är livskraftig och skyddas genom bra fiskeregler.

Ny intressant tävling för metare

Gänget på Swedish Anglers arrangerar en rikstäckande tävling för metare. De vill genom tävlingen inspirera svenska folket att leta sig utanför bekvämlighetszonerna för att finna nya intressanta vatten. SpecimenTian som Swedish Anglers nya tävling heter kommer röra om lite i grytan bland de få tävlingar som anordnas inom metesfären. Tanken med tävlingen är att man

Keskitalos koloss blev finalen på en fantastisk fisketur

Det sägs att delad glädje är dubbel glädje. Men ibland är det helt okej att vara solokvist också. Rutinerade Kristian Keskitalo åkte ut ensam på fisketur, men fick sällskap i båten av en riktig drömfisk. När Kristian Keskitalo flaggar för att han haft ett lyckat fiske så vet vi att det handlar om något alldeles

Sent besked från Arvika: Pimpel-SM måste flytta

Att vara pimpelfiskare i södra Sverige är sannerligen inte lätt denna vinter, och inte heller att vara tävlingsarrangör. Nu kommer beskedet att hela pimpel-SM flyttar norrut med kort varsel. Det är arrangörsklubben Jössefiskarnas ordförande, Robert Sjöberg, som tar hjälp av Fiskejournalen att sprida budskapet inför SM 29 februari–1 mars. Under tisdagen kommer de med största

Tävla och vinn jubileumsutgåva av Buster jerk – här är vinnarna!

Grattis till Lars Johansson i Kinna och Joachim Nertsell i Sundbyberg – ni kommer få var sin låda med de häftiga jubileumsbetena.Rätt svar är ju x – Catch with Care Det idag klassiska betet Buster jerk vände upp-och-ner på det svenska gäddfisket då det under en filminspelning 2004 fångade otroliga 22 gäddor över 10 kilo.

Girjas-domen: Lag stoppar särbehandling av fiskare?

Den nationellt uppmärksammade Girjas-domen kan ta en oväntad vändning. Budskapet från samebyn var att lokala fiskare och jägare skulle gynnas, men det kan strida mot EU-rätten. Girjas sameby har inte ens hunnit presentera sina tankar kring förvaltningen av fiske och jakt innan spelplanen kan ruskas om. Deras intentioner om att bara lokala fiskare och jägare

Annonser

TYCK TILL!

Isfiskar du eller ligger ditt fiske på is?

Visa resultat

Loading ... Loading ...