Vad i helsike är detta? Det var frågan som fiskaren Martin Andersson ordagrant ställde sig när han drog upp en 6-kilosgädda med en iögonfallande stor knöl på sidan. " /> 6-kilosgäddan som visade sig vara en riktig knöl | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
6-kilosgäddan hade en anmärkningsvärd stor knöl på sidan.
6-kilosgäddan som visade sig vara en riktig knöl

Vad i helsike är detta? Det var frågan som fiskaren Martin Andersson ordagrant ställde sig när han drog upp en 6-kilosgädda med en iögonfallande stor knöl på sidan.

Svaret är att det nog rör sig om ett svårartat fall av Gäddsarkom, som är relativt ovanligt men inte alls är unikt på något sätt i Sverige. Det är ett lymfosarkom som i Sverige är specifikt för gädda, alltså cancertumör som orsakas av ett virus. Fångstplatsen var ett vatten vid byn Allstakan, 3 mil norr om Arvika.

Även om fisken till det yttre uppvisade kraftiga sjukdomssymptom så var den i god kondition.

– Jag har aldrig varit med om detta förr. Men den var väldigt pigg, och jag trodde att det var en betydligt större fisk. Det gjorde flera rusningar och ville inte komma upp till ytan, säger Martin Andersson för Fiskejournalen.

Han berättar också att det har fångats fler gäddor med arkom i det aktuella vattnet, och undrar vad som kan ligga bakom företeelsen just där. Fiskejournalen välkomnar teorier kring detta.

Läs mer om gäddsarkom här

 

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta