Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Robert Westin
Pigghaj. Foto: CC 2.0 / NOAA
60 procent av jordens fiskarter riskerar att dö ut innan 2100

En ny forskarstudie från Tyskland visar att stigande vattentemperaturer kan leda till att en stor del av jordens fiskarter riskerar att dö ut under de kommande 80 åren.

Forskare har hittat tecken på att 60 % av jorden fiskarter kan komma att dö ut innan 2100 om den globala medeltemperaturen kommer att öka med 4 till 5 grader Celsius.

I studien har man tittat på cirka 700 olika fiskarter och hur dom kommer att påverkas av att medeltemperaturen kommer att öka.

– Redan vid en ökning med +1,5 grader Celsius så kommer vissa arter att få det svårt, säger Hans-Otto Pörtner, som är en av författarna till studien som har publicerats på Sciencemag.org.

I bästa fall så tror forskarna att vi kommer att få se en medeltemperaturökning med +1,5 grader Celsius. Då kan 10 % av alla fiskarter försvinna, enligt rapporten.

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta