Redan 28 maj i Mörlunda församlingshem hålls ett möte med Emån i fokus dit berörda kommuner, markägare och andra intressenter för bjudits in för att diskutera en långsiktig strategi för Emån. (Foto: Anders Holm) Redan 28 maj i Mörlunda församlingshem hålls ett möte med Emån i fokus dit berörda kommuner, markägare och andra intressenter för bjudits in för att diskutera en långsiktig strategi för Emån. (Foto: Anders Holm)[/caption] " /> 600 000 kronor till Emåprojekt | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
600 000 kronor till Emåprojekt
Redan 28 maj i Mörlunda församlingshem hålls ett möte med Emån i fokus dit berörda kommuner, markägare och andra intressenter för bjudits in för att diskutera en långsiktig strategi för Emån. (Foto: Anders Holm)

Redan 28 maj i Mörlunda församlingshem hålls ett möte med Emån i fokus dit berörda kommuner, markägare och andra intressenter för bjudits in för att diskutera en långsiktig strategi för Emån. (Foto: Anders Holm)

Projektet Emån i fokus: vatten som möjlighet istället för problem får 600 000 kronor i bidrag av Havs- och vattenmyndigheten. Pengarna ska gå till att planera, förbereda och starta mindre åtgärder kring Emån, vilket ska mynna ut i en projektansökan för ett flerårigt projekt. Projektet är ett samarbete med Länsstyrelsen i Kalmar län som är projektägare.
– Vi behöver se vatten som en möjlighet istället för problem och tillsammans med berörda parter gemensamt komma fram till  vilka åtgärder som behöver genomföras, säger Bernhard Jaldemark, enhetschef  på Länsstyrelsen.

Projektet, som ska engagera kommuner, markägare och övriga intressenter inom Emåns avrinningsområde i Jönköpings och Kalmar län, ska ta fram en övergripande analys av Emåns hydrologi, morfologi och den markanvändning som bedrivs i avrinningsområdet. Målet är att kunna föreslå åtgärder och nå konsensus i hur vi vill jobba med vatten i framtiden.
– Den analys som ska göras ligger i linje med det arbete som bedrivs inom vattenförvaltning, naturvård på land och i vatten samt frågor som rör översvämningsdirektivet. Analysen kan bli ett viktigt redskap i det framtida planarbetet, säger Tobias Borger, projektledare på Länsstyrelsen Kalmar län.
Läs Hav och vattenmyndighetens beslut.

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta