Daniel Ström med en av de regnbågar som rymde i Siljan 2007. Han kom till Drömresefinal med denna fisken
Daniel Ström med en av de regnbågar som rymde i Siljan 2007. Han kom till Drömresefinal med denna fisken[/caption]Rymningar av främmande arter i naturliga vatten är egentligen enbart av ondo, men kan göra vissa Sportfiskare lyckliga på kort sikt. " /> 70 000 regnbågar har rymt i Siljan | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
70 000 regnbågar har rymt i Siljan

Daniel Ström med en av de regnbågar som rymde i Siljan 2007. Han kom till Drömresefinal med denna fisken


Daniel Ström med en av de regnbågar som rymde i Siljan 2007. Han kom till Drömresefinal med denna fisken

Rymningar av främmande arter i naturliga vatten är egentligen enbart av ondo, men kan göra vissa Sportfiskare lyckliga på kort sikt.
Sist det skedde rymningar i Siljan var 2007, varpå det några år efteråt kom upp enorma regnbågar. En av regnbågarna vägde över nio kilo och nådde nästan ända fram i Recordfiskfinalen och tävlade om Drömresan.
Men rymningar är mestadels negativa. Den hotade Siljansöringen, som man nu kämpar hårt för att få tillbaka, får i vinter konkurrens om födan av de 70 000 förrymda regnbågarna. Dessutom kan regnbågarna käka upp öringyngel.
– Samtidigt får de ”tama” regnbågarna det tufft i det fria. De är vana att äta vid bestämda tider och ha sina kompisar omkring sig. Många kommer inte att överleva, säger fiskhandläggare Mikael Melin.
Rymningarna är en ren olycka, då en båt rev upp ett hål i kassen när regnbågarna skulle matas i onsdags.
Kraven på odlingarna har skärpts för att slippa rymningar, men helt rymningsfritt blir det aldrig i en fiskodling.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta