Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
700 000 laxar på rymmen

Det som inte skulle kunna hända – hände igen. Trots deklarerad nolltolerans mot rymningar från laxodlingsindustrin rymde upp mot 700 000 lodlade laxar. (Foto: Rudolf Svensen)

Under gårdagen rymde upp emot 700 000 laxar från odlingar utanför Tröndelag, Norge. Naturvernforbundet anser att rymningen är mycket allvarligt eftersom det kan göra stor skada på bestånd av vild lax i regionen.
Under gårdagen rymde så mycket som 700 000 odlade laxar från Salmar och Marine Harvest anläggning utanför Roan och Osen i södra Tröndelag.
Jörgen Christiansen, kommunikationsdirektör på Marine Harvest, berättade under gårdagen för NRK att de kommer att gå genom både rutiner och standarder för utrustning som används på anläggningarna.
– På Marine Harvest vi har nolltolerans för flykt. Detta bör inte hända, även i händelse av en orkan, säger Jörgen Christiansen till NRK.
Rymningarna skedde troligen under helgens kraftiga stormar, men Naturskyddsföreningen i Norge anser inte att detta är en godtaglig ursäkt.
– Det är ganska vanligt med höst- och vinterstormar. Vattenbruket måste också ta hänsyn till detta, säger man till NRK.
I februari flydde 175 000 laxar från Salmars anläggning vid Hitra i södra Tröndelag. Företaget fick nyligen fyra miljoner kronor i böter för händelsen.
Läs mer på Nrk.no.
Vill du veta mer om vilka effekter laxodlingsindustrin medför – eller skicka ett protestbrev? Klicka här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta