700 000 laxar på rymmen

Det som inte skulle kunna hända – hände igen. Trots deklarerad nolltolerans mot rymningar från laxodlingsindustrin rymde upp mot 700 000 lodlade laxar. (Foto: Rudolf Svensen)

Under gårdagen rymde upp emot 700 000 laxar från odlingar utanför Tröndelag, Norge. Naturvernforbundet anser att rymningen är mycket allvarligt eftersom det kan göra stor skada på bestånd av vild lax i regionen.
Under gårdagen rymde så mycket som 700 000 odlade laxar från Salmar och Marine Harvest anläggning utanför Roan och Osen i södra Tröndelag.
Jörgen Christiansen, kommunikationsdirektör på Marine Harvest, berättade under gårdagen för NRK att de kommer att gå genom både rutiner och standarder för utrustning som används på anläggningarna.
– På Marine Harvest vi har nolltolerans för flykt. Detta bör inte hända, även i händelse av en orkan, säger Jörgen Christiansen till NRK.
Rymningarna skedde troligen under helgens kraftiga stormar, men Naturskyddsföreningen i Norge anser inte att detta är en godtaglig ursäkt.
– Det är ganska vanligt med höst- och vinterstormar. Vattenbruket måste också ta hänsyn till detta, säger man till NRK.
I februari flydde 175 000 laxar från Salmars anläggning vid Hitra i södra Tröndelag. Företaget fick nyligen fyra miljoner kronor i böter för händelsen.
Läs mer på Nrk.no.
Vill du veta mer om vilka effekter laxodlingsindustrin medför – eller skicka ett protestbrev? Klicka här.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Fiskare varnas för flygande bläckfisk

Exotiska flygbläckfiskar har dykt upp längs den svenska västkusten. Den ovanliga gästen kan flyga uppemot 20 meter så fiskare bör se upp, menar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Jätterymning av lax i Chile

Stormbyar ledde till att drygt 900 000 laxar nyligen rymde från en laxodling i södra Chile. Omkring 250 000 rymlingar har hittills fångats in. Fisken är inte lämplig som föda och eftersom den inte förekommer naturligt i området är oron stor för ekologiska problem.

Mikael fångade 1000-kiloshaj

Mikael Åkesson hade ägnat natten åt djuphavsfiske efter håkäring i nordnorska Andfjorden. På morgonkvisten tog han en tupplur och då kom hugget han väntat på. Yrvaken satte han mothugget och en blytung kamp tog vid. Först en och en halv timme senare fick han se vad han tampats med – en väldig haj på över

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...