Rubriken kanske låter som någonting hämtat från en yogabok, men icke. Det handlar om abborrpimpel med mormyska. Pimpelexperten Lasse Arnipuro beskriver åtta olika rörelsemönster som abborren inte kan motstå. Lär dig dessa – och du tar ditt isfiske till helt nya nivåer! " /> Vägen till framgång – 8 magiska pimpelrörelser | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Mathias Arnham
Pimpelexperten Lasse Arnipuro drar fram essen ur rockärmen. Här kommer lösningen på vinterns pimpelfiske efter abborren.
Vägen till framgång – 8 magiska pimpelrörelser

Rubriken kanske låter som någonting hämtat från en yogabok, men icke. Det handlar om abborrpimpel med mormyska. Pimpelexperten Lasse Arnipuro beskriver åtta olika rörelsemönster som abborren inte kan motstå. Lär dig dessa – och du tar ditt isfiske till helt nya nivåer!

1. Gör ett långsamt lyft kombinerat med tät darr. Börja ända ner från botten och fortsätt lyftet upp till en meters höjd. Den rörelsen fungerar ofta för abborrar som är på hugget.

2. Gör som nummer 1 förutom att du ska göra korta pauser emellanåt så att mormyskan står still några sekunder. Lyft darrande 10 centimeter – paus 5 sekunder – lyft darrande 10 centimeter och så vidare. Är firrarna lite mindre på hugget bestämmer de sig ofta då mormyskan plötsligt stannar och står stilla en stund.

3. Lyft ”myskan” väldigt sakta utan darr från botten till en meters höjd. Den metoden fungerar bra då abborrarna är lite kinkiga.

4. Nu börjar vi prata om teknik för riktigt svåra abborrar. Lyft mormyskan väldigt, väldigt sakta utan darr och ta pauser på några sekunder emellanåt.

5. Utan darr lyfter du långsamt mormyskan cirka 10 centimeter. Darra den ett par sekunder. Håll still i 5 sekunder och lyft 10 centimeter och så vidare.

6. Den här rörelsen gör du bottennära. Släpp ner mormyskan på botten och lyft upp den snabbt 2-3 centimeter med väldigt tät darr och släpp den lika snabbt ner igen. Upprepa proceduren 2–3 gånger. Sedan lyfter du upp ”myskan” darrande 3 centimeter igen, men den här gången låter du den stå stilla i ungefär 10 sekunder. Då brukar abborren inte kunna hålla sig lugn längre.

7. Börja från botten. Dra upp mormyskan 5 centimeter med en snabb knyck. Låt den stå still i 5–10 sekunder. Gunga mormyskan lätt ett par gånger. Därefter gör du en ny knyck uppåt följt av stillastående. Upprepa. Vissa dagar är det där det enda sättet man får abborre på.

8. Och nu något för de riktigt knasiga abborrarna. Vissa dagar fungerar allting lite omvänt. Börja ganska långt ovanför botten. Darra mormyskan och sänk den sakta neråt i etapper om 15 centimeter. Håll mormyskan stilla i 5 sekunder innan du fortsätter nedåt igen. Huggen brukar komma just innan mormyskan når botten.

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Em Chaipha med en av årets absolut största svenska gäddor. Foto: Privat
Trassel för polarna – då fick Em monstergäddan

Em Chaipha trodde inte att håven behövdes, eftersom det troligtvis var en liten fisk som slukat betet. Men oj så fel han hade. Både håven och kameran kom till användning eftersom det var en gädda på makalösa 17,8 kilo som satt i andra änden linan.

Drömfisken är landad!

Det är sannerligen storgäddornas vår i Sverige. Knappt har krutröken skingrats efter Esbjörn Möllerströms 18-kilosgädda innan nästa koloss rapporteras in.

Det var alltså Em Chaipha från Tidaholm som fick sitt livs fiskeminne när han var ute tillsammans med kamraterna Alexanders Lidholm och Joel Andersson.
– Vi åkte till ett ställe där vi har dragit många fina fiskar förut. Alexander och Joel fick trassel i rullen och satte sig ner för att försöka pilla upp knutarna. I samma ögonblick kastar jag ut och säger på skoj ”va gött om vi skulle få en plussare så att vi kan åka hem”.

Em tog några vevtag och gjorde ett långt stopp, och då small det till.
– Tanken slår mig inte att det är en megafisk, så jag säger till polarna att vågen inte behövs utan att jag kan handlanda den i stället. Men det fick jag ångra.

Det blev i stället en ordentlig kamp innan gäddan låg i håven, och vågen drogs alltså ned till imponerande 17,8 kilo. Måttbandet visade 124 centimeter, och fiskekamraterna insåg naturligtvis att de hade en av årets största svenska gäddor i båten.

 

Dragit 14-kilos tidigare
Em hade tidigare ett personligt rekord på 14 kilo, och frågan är vilka mål han har med sitt fiske efter en sådan här fångst?
– Det är väl att utvecklas som sportfiskare, och så har det alltid varit. Helt enkelt att köra vidare och hoppas på ännu fler stora damer, konstaterar en överlycklig fångstman.
Grattis till en fantastisk fisk, säger vi på Fiskejournalen.

 

Du kanske även gillar detta