Darrålen kan alstra en spänning på över 600 volt och en strömstyrka på 1 Ampere. Syftet med elektriciteten är både att jaga föda och att förvara sig. Större delen av ålens kropp består av "batterier". " /> 80 procent elektriska organ | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Maria Ålander
Denna elektriska ål bor på Universeum i Göteborg.
80 procent elektriska organ

Darrålen kan alstra en spänning på över 600 volt och en strömstyrka på 1 Ampere. Syftet med elektriciteten är både att jaga föda och att förvara sig. Större delen av ålens kropp består av ”batterier”.
Darrålen är den enda fisken i släktet Electrpphorus. Den har tre organ som alstrar ström. Det största organet består av skivformade muskelceller, elektrocyter, som är staplade på varandra. Ålen har virka 6000 sådana. Den har även biologiska pumpar i vissa cellvägar som skapar en spänningsskillnad, som gör att ålen kan avge en gnista. 80 procent av ålens kroppsvikt betsår av elektriska organ
Darrålen lever i Sydamerika och beskrevs första gången 1766 av vår egen Carl von Linné.

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Den digitala försäljningen av fiskekort ökar. Foto: Natsuki
Sportfiskarna växlar upp försäljningen av fiskekort

Sportfiskarna hoppas kunna bli en ännu större aktör inom digitala fiskekort. De har nu lanserat en helt ny version av Fiskekort.se. som ska vara både snabbare och enklare.

– Det känns väldigt bra att vi nu äntligen har en modern webbplats att erbjuda för köp och sälj av fiskekort. Detta är en viktig pusselbit i vårt centrala arbete med att tillgängliggöra fisket i Sverige, säger Sten Frohm, generalsekreterare på Sportfiskarna i ett pressmeddelande.

Ambitionen är enligt Sportfiskarna själva att komma närmare fiskeområdena och bli mycket bättre på kommunikation och support till alla som väljer att sälja sina fiskekort via Fiskekort.se. Webbplatsen sägs vara genomarbetad från grunden för att motsvara dagens krav och förväntningar på en e-handelsplats för fiskekort. Mycket tid och kraft har lagts på att fiskekortsköparen skall få en så bra och smidig upplevelse som möjligt.

Mer information kan du läsa här på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta