Det är inte ofta det fångas mal i Sverige – så därför förstår vi innerligt väl hur överraskd 9-årige Fredrik Sollenberg blev när han upptäckte vad som satt tänderna i hans Predatorvobbler. " /> 9-åring överraskad av en mal | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Fiskejournalen
Malen är inte särskilt vacker, men mycket sällsynt och nu kan Fredrik stoltsera med att vara en av få svenskar som fångat en mal vid sportfiske.
9-åring överraskad av en mal

Det är inte ofta det fångas mal i Sverige – så därför förstår vi innerligt väl hur överraskd 9-årige Fredrik Sollenberg blev när han upptäckte vad som satt tänderna i hans Predatorvobbler.

Fredrik, som bor i Sollentuna, var ute och trollade efter gös med sin pappa i början av augusti. Fisketuren hade förlagts till sjön Båven i Sörmland. Efter en stund fick Fredrik ett tungt hugg och efter en stunds kamp kom en meterlång fisk upp till ytan.
Överraskningen var förstås stor när far och son förstod att det var en mal de fångat. De ville gärna ha in fisken i båten för att kunna väga och fotografera den, men det blev en hel del dramatik med bland annat en bruten håv innan Fredrik kunde lyfta malen framför kameran. Fisken vägdes till 5,79 kilo innan den fick simma tillbaka i sjön.

Malen är mycket sällsynt och fridlyst i Sverige sedan flera årtioenden. Den förekommer sporadiskt i en del vatten i sydöstra Sverige och just sjön Båven är en av de platser som nämns när man talar om malförekomst.

Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta