Serien om de hungriga vännerna Abbe&Gert har underhållit många av Sportfiskarnas medlemmar genom åren. Nu samlas de bästa episoderna i ett jubileumsalbum – och Fiskejournalen lät en kräsen sportfiskare betygsätta den! " /> Abbe & Gert – glupska skämt samlas i jubileumsalbum | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Nu finns det ute – jubileumsalbumet "Abbe&Gert – Inte helt hundra".
Abbe & Gert – glupska skämt samlas i jubileumsalbum

Serien om de hungriga vännerna Abbe&Gert har underhållit många av Sportfiskarnas medlemmar genom åren. Nu samlas de bästa episoderna i ett jubileumsalbum – och Fiskejournalen lät en kräsen sportfiskare betygsätta den!

Inledningsvis så måste det naturligtvis påpekas att serien Abbe&Gert spelar i en egen division, eftersom alla intäkter från försäljningen av jubileumsalbumet går till fiskevård. De glupska karaktärerna har funnits med i Svenskt Fiske ända sedan 2008, och det är onekligen ett uppskattat inslag som illustratören Erik Ohlsson och manusförfattaren Bengt Olsson flitigt levererat. Tanken är att Abbe&Gert inte ska vara helt lätt-tuggat, utan tvärtom bjuda på ganska mörka scenarion där fiskar faktiskt äter upp varandra, precis som i verkligheten.

”Skämten hade kunnat vara ännu mörkare”, säger vår betygsättare Arvid Lundin.

Genom årens lopp har det tillkommit karaktärer i serien, som exempelvis Gerts läskiga syster gammelgäddan Gertrud, den vitsiga kusinen Göte från Göteborg och de knäppa mörtarna som vill gå i fiskeskola.

Fiskejournalens nyhetsredaktör Anders Lundin lät sin 14-årige son Arvid sätta tänderna i albumet ”Abbe&Gert – Inte helt hundra”, och bad honom att ge ett kortfattat betyg:

Arvids omdöme: Det var överlag ganska bra. Lättläst, med många och bra bilder som gör det lätt att förstå handlingen. Den tog bara någon timme att läsa ut, så det hade inte gjort något om den var lite längre. Skämten är ganska grymma ibland, men för att passa dagens tonåringar så kanske det skulle kunna vara ännu mörkare skämt. Egentligen tror jag att det här passar bättre för mindre barn och vuxna. Ett tips för framtiden är att hitta på ännu fler karaktärer, som till exempelvis harr och öring, som kanske gör den mer intressant för fler. Personligen gillar jag tävlingar där man kan vinna saker, så att kombinera serien med sådana tävlingar både på hemsidan och i tidningen skulle nog locka fler tonåringar.

Här kan ni läsa mer om Abbe&Gert – och även beställa den!

Här kommer fler tips på julklappar för fiskenörden:

Planen för Sportfiskemässan – spana in och köp biljett

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jon Sköld, ordförande i Svenska Karpklubben, tar kamp för karpfisket. Foto: Privat
Karpklubben ryter till mot förbud: ”Beklämmande"

Förslaget om att förbjuda etableringar av nya karpvatten väcker vrede hos många metare. Svenska Karpklubben tar strid för sportfisket efter arten, och kallar förslaget från Havs- och Vattenmyndigheten för beklämmande.

Fiskejournalen skrev tidigare i veckan om att Sportfiskarna underkänner delar i remissen kring invasiva arter från Havs- och Vattenmyndigheten, åtminstone när det gäller förslaget om att förbjuda etableringar av nya karpvatten.

Även Svenska Karpklubben stämmer in i den klagosången.
– Jag fick denna remiss vid årsskiftet och det var beklämmande att se att den tendens som pågått en tid tillbaka vad gäller synen på karp fortsatt har ett fäste inom somliga myndigheter, säger klubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

Han anser att man applicerar extremtillstånd från helt andra delar av världen, och att man med dessa målar upp en riskbild i Sverige, men som utifrån praktiska resultat av karpodling och utplantering i flera hundra år i Sverige inte har någon relevans eller grundlag.
– Det är tråkigt att något som gång på gång visat sig fungera så bra i Sverige, vad gäller att skapa nya möjligheter till ett spännande sportfiske efter karp och en givande sysselsättning för ung som gammal istället skall utpekas som ett problem. Speciellt när inga praktiska exempel tyder på detta, säger Jon Sköld.

Hur upplever du att branschen reagerade på förslaget?
– Eftersom karpfisket fortsatt inte är alls lika utbrett i Sverige i jämförelse med exempelvis predatorfisket, som kan bedrivas i vilken sjö som helst, är det såklart begränsat med hur stor branschen egentligen är. Men antalet utövare och intresserade är ju på uppgång och ser man i Europa är det här fisket enormt. Självklart har detta förslag mottagits med frustration och uppgivenhet, bland utövare och intresserade, speciellt eftersom det inte finns något relevant grundlag som bekräftar den riskbild som målas upp, så skall inte förfarandet gå till på myndighetsnivå.

Vilka argument har du själv mot förslaget?
– Jag skulle säga karpens oförmåga att etablera sig här, att dagens föreskrifter fungerat bra, samt att skydda möjligheterna till utveckling och tillgängliggöra sportfisket för folk.
– Karpen har odlats och planterats ut i de flesta vattensystem söder om Dalälven sedan 1500-talet, kanske tidigare. Under 1900-talet bedrevs odlingsanstalter exempelvis i regi av Södra Sveriges Fiskeriförening, med syfte att etablera naturliga reproducerande bestånd av karp, för att ge uttag till husbehov. Men de praktiska försöken gav inte resultat och arten har än i dag ej klarat att etablera sig naturligt i vatten med övrig konkurrens och normal fauna.

Enligt Jon är karpen i princip utkonkurrerad av samtliga övriga arter som leker tidigare på året i Sverige och i kombination med lång vinter blir det ingen okontrollerad reproduktion.
– Detta är kanske det bästa kvittot som borde ha använts som grundlag, istället för extrema exempel utan relevans för svenska förutsättningar. Nuvarande föreskrifter innebär en individuell prövning och så bör det förbli, de praktiska erfarenheterna tyder på att det fungerar bra med utsättning av karp i svenska vatten, således bör det fortsatt vara möjligt med nyetablering under kontrollerade former.

Tillgängligt för unga
Svenska Karpklubben menar att sportfisket efter karp, likt övriga Europa, är en tillgång för människor. Att det är en meningsfull sysselsättning där man lär sig massor om naturen och om miljön vid sjöarna man besöker.
– Karpfisket kan vara en social form för friluftsliv där man kan umgås utomhus i väntan på napp, en perfekt upplevelse att introducera barn och ungdomar till och något som kan bidra positivt till folkhälsan. Detta bekräftas av exempelvis jordbruksverket som lyfter sportfisket som en av de främsta fritidsintressena bland folk i Sverige. Det måste man slå vakt om och då måste det fortsatt vara möjligt att skapa nya sportfiskevatten närmre folk där de bor. Ungdomar utan körkort och bil har ju ej möjlighet att resa långt för att besöka de förhållandevis få vatten som är, därför behövs det fler, slår Jon Sköld fast.

Du kanske även gillar detta