Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Abborrebonanza med jerk

Det var väl egentligen inte abborre dom hade i tankarna – men fisketuren i Kalmarsund förvandlades till en riktig abborrbonanza, med flera megaborrar som slukade jerkarna.
De som hade turen att träffa på de aggressiva abborrarna var Alvar ”Bubben” Evaldsson och Ola Dahl i Team Dyngballarna, rapporterar teamkompisen Daniel Krejiic.
De båda var ute för att testa jerkfisket i Kalmarsund, efter förbudet. Redan på första uppankringen fick Alvar hugg och noterade att det inte riktigt kändes som en gädda. Det var ett väldigt ettrigt sprattel och det visade sig att en abborre på 1360 gram tagit Busterjerken.
Efter ett par mindre gäddor som mellanmål var det dags igen – på ett nästan chockerande sätt. Precis när Alvar skulle lyfta betet ur vattnet så kom två grova abborrar farande och högg på varsin trekrok! Tyvärr lossnade den störst av dem, men den som hängde kvar vägde hela 1680 gram.
Ännu en storabborre, 1410 gram, hamnade i båten innan den sanslösa fiskedagen var över.
Svenne Andersson

Alvar "Bubben" Evaldsson visar upp abborren på 1680 gram som blev kvar efter det sanslösa dubbelhugget.

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Vilken inställning har du till fiskar som kan ha förhöjda halter av dioxiner? Foto: Victor Serban
Feta vildfångade matfiskar – tyck till om dem!

Ett vedertaget budskap är att fisk är nyttigt. Men att om du äter för mycket av vissa fiskar så kan det ha negativa hälsoeffekter. Vildfångad fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern kan exempelvis innehålla förhöjda halter av dioxiner.

SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, ber nu fiskare och övrig allmänhet om hjälp att kartlägga svenskarnas inställning till matfisk, närmare bestämt hur våra matvanor påverkas av rapporter om dioxinhalter i vildfångad fet fisk.
”Att äta för mycket av denna fisk kan ha negativa hälsoeffekter. Vid de aktuella nivåerna är risken framförallt störningar på reproduktiv hälsa medan ännu högre nivåer också kan orsaka cancer, hormonstörningar och skador på nervsystem och immunförsvar”, skriver SVA på sin hemsida.

De konstaterar också att många ändå väljer att äta just dessa fiskar, utifrån andra faktorer som smak, kvalitet, pris och bevarande av den lokala kulturen.
SVA uppmanar nu frivilliga att svara på en enkät i detta ämne, som du hittar här!

Du kanske även gillar detta