Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm med en mäktig sommarabborre på 51,5 centimeter. Foto: Jens Byholm

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

I höstas skrev vi om Jens Byholms galna abborrsvit med hela elva fiskar över kilot under ett och samma pass. Att hans fina abborrform är bibehållen råder det ingen tvekan om –  i sommar har han radat upp imponerande fiskar och i förra veckan klev det på en värmländsk skönhet på hela 51,5 centimeter. Den slog säsongens tidigare toppfisk med någon centimeter och bjöd på en härlig fajt med flera rusningar.

Vi blir förstås nyfikna på hur Jens bär sig åt och ber honom om några heta sommartips.

De kommer här!

Ställ väckarklockan
För att lyckas fånga de allra största abborrarna i svenska insjöar är det viktigt att fiska när abborren är som mest på hugget. För min del betyder det riktigt tidigt på morgonen. De flesta av mina största abborrar har jag fått mellan kl 05 – 07!

”De flesta av mina största abborrar har jag fått mellan kl 05 – 07!”

Kolla lodet
Branter från friliggande grund – som naturligt håller gott om betesfisk som löja, nors, siklöja – är ofta riktig heta platser för stor abborre. Ekolodet är förstås en ovärderlig hjälp för att hitta rätt.

Leta måsdyk
Glöm inte att titta på hur måsarna beter sig. Ibland jagar de småfisk i ytan som flytt undan stora abborrar. Ser du måsdyk kan du se fram emot riktigt spännande fiske!

”Ser du måsdyk kan du se fram emot riktigt spännande fiske!”

Ännu en vacker sommarborre. Den här mätte 50 centimeter. Foto: Jens Byholm

”Var inte rädd för att fiska med stora jiggar!”

Satsa på stora jiggar
Var inte rädd för att fiska med stora jiggar! De brukar trigga de större fiskarna till hugg och sålla bort de mindre. Själv fiskar jag gärna med jiggar mellan 10-12 centimeter som jag fäster i en hake på en 0,35 – 0,40 mm tafs i flourocarbon. I sommar har Gunki Jungle 10 centimeter blivit en klar favorit. Den har jag fångat riktigt många abborrar med.

Fiska med lätta grejer
Abborrfisket blir både roligare och effektivare om du använder lätt utrustning. Spöt ska dock ha bra ryggrad för att kunna kroka de stora och för att förkorta drillningen så att fisken är pigg när den återutsätts. Flätlina på 0,13 mm tycker jag är lagom för abborrfiske.

Anpassa färgen
Jag fiskar ofta i klarvattensjöar och då brukar naturliga färger fungera bäst. I grumliga vatten kan det däremot vara värt att testa lite färgglada varianter.

”Jag fiskar ofta i klarvattensjöar och då brukar naturliga färger fungera bäst”

Utnyttja huggperioden
Abborren jagar ofta i stim så huggen kan komma tätt. Därför är det viktigt att fiska så effektivt som möjligt under en huggperiod. Har du ingen fisksump i båten så ta med en stor balja att ha fisken i innan snabb mätning, vägning och återutsättning. Då kan du fortsätta fisket när du fått en stor istället för att stanna upp och mäta och väga direkt.

”Att släppa tillbaka en riktigt fin abborre är en fantastisk känsla – och ökar samtidigt chansen till ett bra fiske i framtiden!”

Släpp tillbaka de stora
Riktigt stora abborrar är viktiga för bestånden och gör betydligt större nytta i sjöarna än i frysboxen. Under varma dagar är det extra viktigt att minimera tiden som fisken är i luften. Att släppa tillbaka en riktigt fin abborre är en fantastisk känsla – och ökar samtidigt chansen till ett bra fiske i framtiden!

Vi tackar Jens för tipsen och hoppas de kan ge många sköna sommarhugg!

Hans Hällman

Publicerad: 14 July 2018
Av: Hans Hällman

Intressanta fiskeprylar från vår butik: