" /> Samarbete Abu–Svartzonker | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Samarbete Abu–Svartzonker

Abu Garcia hottar upp sitt betessortiment genom att inleda ett samarbete med Claes ”Svartzonker” Claesson. Vid Sportfiskemässan kommer Claes att presentera sina beten i Abus monter.
Abu Garcia har under årtionden gjort sig känd för sina beten, varav många blivit klassiker. Man behöver bara nämna namn som Toby, Reflex och Hi-Lo. Nu satsar Svängstaföretaget på beten för det moderna gäddfisket.
Claes Claessons beten har under senare år blivit mycket populära, speciellt i trakterna kring huvudstaden. Olika beten har skördat stora framgångar vid en mängd tävlingar, som Trexgäddan och Värtan Cup.

– Vi ser Claes som Sveriges mest spännande hemmasnidare när det  gäller betestillverkning. Hans handgjorda beten har redan nått stora framgångar och vi ser fram emot att utveckla nya, spännande serier av jerkbeten, vobbler, spinnare och skeddrag tillsammans med Claes, säger Jan Sjöblom på Abu Garcia.
Svenne Andersson

"Svartzonkers" beten är en fröjd för ögat – och uppenbarligen gillar även gäddorna vad de ser.


Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta