Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Okuma-rullar och spön kommer snart att säljas i Rapalas regi.
Affärsnytt: Rapala tar över Okuma-försäljning

För cirka två år sedan kom beskedet att Rapala och Shimano gick skilda vägar. Nu meddelar Rapala att man hittat en annan samarbetspartner, nämligen Okuma.

Enligt ett pressmeddelande så har Rapala VMC tecknat ett avtal om att ta över försäljningen av Okumas produkter i Sverige och Europa, rullar och spön. Försäljningen är planerad att inledas 2021 och sedan öka stadigt.

Fiskejournalens medarbetare Robert Westin följer branschutvecklingen noggrant och tror att detta kan vara ett trendbrott.
– Börjar branschen att gå så bra att de vill konsolidera för att stärka tillverkning och distribution? Jag tror det. En av de största utmaningarna under 2020 var ju att få tag på delar och utrustning för hela redskapsbranschen inom outdoors-segmentet. Jag tror att allt fler vill ha kontroll på hela kedjan, säger Robert Westin.

Sportfiskebranschen växte ordentligt under förra året – och det fortsätter att gå uppåt.
– Många hade kunnat sälja mycket mera än vad de gjorde. Anledningen till att redskapsbranschen inte kunde möta efterfrågan från konsumenten var bland annat att tillverkningen och distributionen inte fungerade. Min trendspaning är att Rapala VMC tror att sportfisket kommer att öka ännu mera globalt, vilket såklart även gäller Sverige, säger Robert Westin.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta